Leer dit supereenvoudige recept om een extra sappige en malse gebraden kip te maken met een knapperig velletje. Deze Chinese kip uit de oven is een makkelijke versie van de in zout gebakken kip en gebruikt de oven om het proces grotendeels te vereenvoudigen. Het is zo gemakkelijk te bereiden en snel te roosteren, dat je er een doordeweekse avondmaaltijd van kunt maken. Maar het resultaat is zo geweldig dat ik het zeker zou serveren voor gelegenheden.

 

Salt Baked Chicken

 

Kip, ik ben er gek op en ik probeer het steeds weer op een andere manier te bereiden! En een hele kip uit de oven bereiden, is supermakkelijk. Ik heb nu een kip bereid met de smaken van een Pekingeend.
Dit klassieke Chinese gerecht heet salt baked chicken oftewel gezouten kip.
Het originele recept wordt in China op de kookplaat bereid. Dit komt omdat de oven geen standaard kooktoestel is in China. Daarom hebben slimme chef-koks deze methode uitgevonden, om het resultaat van geroosterde kip na te bootsen zonder een oven te gebruiken. Maar wij gebruiken lekker wel de oven. En ik heb het gevoel dat we een veel eenvoudigere methode kunnen gebruiken om het effect te bereiken dat vergelijkbaar is met dat van de traditionele gezouten kip.

 

Dit recept gebruikt een eenvoudige zelfgemaakte kruiden rub voor een zeer smaakvol resultaat. In plaats van een paar kilo zout te gebruiken, gebruik ik een eetlepel zout. Dit lijkt veel maar de kip wordt echt niet te zout!
De kip wordt ‘gevlinderd’ om de kooktijd te verkorten en hierdoor bakt het ook nog gelijkmatiger. En de huid wordt heel knapperig.

 

Gevlinderde kip

 

Het meest uitdagende deel van dit recept is het opensnijden van de kip. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar alles wat je nodig hebt is een gevogelteschaar om de kip gemakkelijk doormidden te knippen. Snijd of knip langs de ruggengraat van de kip.
Verwijder de ruggengraat zodra je beide kanten hebt doorgesneden.
Draai de kip om en druk de kip zo plat als je kunt, zodat hij gelijkmatig bakt.
Wrijf de beide kanten van de kip in met de kruidenmix en leg de kip op een bakplaat.
Bak tot het gaar en krokant is.

Chinese kip uit de oven

 

Tips:

 

De kip is gaar* als de sappen helder zijn als je in het dikste deel van de dij en borst prikt.
Wil je zeker zijn dat de kip gaar is, gebruik dan een vleesthermometer. Je steekt de thermometer in het dikste gedeelte van de kip voordat je hem in de oven plaatst. Wanneer dat gedeelte van de kip 77°C heeft bereikt is hij klaar.

Serveer de kip met gestoomde rijst en groenten.
Deze Aziatische broccoli salade of gemengde bonensalade met limoen en pinda’s zal er ook lekker bij smaken.

 

 

Recept Chinese kip uit de oven: