Ik heb helemaal de flat iron steak ontdekt. Daar heb je misschien nog nooit van gehoord, maar het is een steak uit de sukade gesneden. Sukade hoor ik je denken? Dat is toch draadjesvlees wat heel lang moet sudderen? Ja dat klopt! Maar als je dit vlees wat uit de schouder van een rund komt, op een andere manier laat snijden door je slager, heb je een heel erg lekker stukje vlees. Het is het vlees wat van de boven- en onderkant van het stuk zeen in de sukade gesneden wordt. Dit vlees is – op de juiste manier gegrild of gebakken – een heel erg zacht stuk vlees. Eigenlijk is Flat Iron Steak een van de malste steaks. Probeer het eens!

 

Het vlees leent zich er wel voor om lekker te marineren. Dit geeft deze steak nog meer smaak en maakt het vlees ook malser. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld olijfolie, knoflook en verse kruiden gebruiken. Of een droge marinade in de vorm van een rub gemaakt van specerijen. Door de zuren van azijn, karnemelk of sap van fruit zoals citroensap of ananassap te gebruiken in een marinade, helpt het vlees nog malser te maken.
Marineer het vlees minimaal twee uur of nog beter een hele nacht.

 

Het is een dun plat stuk vlees, wat niet lang nodig heeft om te grillen of bakken. Bak het vlees (medium) rare, dat is het lekkerst. Laat de pan, grillpan of barbecue goed heet worden, leg dan de steak erop en bak de steak ongeveer 5 minuten per kant. Haal het dan van het vuur en laat ongeveer 5-10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie voordat je het serveert. Snijd het vlees op de draad (dus niet met de draad mee)!

 

En nog meer steaks

 

Lees hier alles over alle soorten biefstuk.