Geitenyoghurt in ijs? Ja en dat geeft het ijs een heerlijke frisse smaak. Probeer het maar! En als je echt niet van geitenyoghurt houdt, mag je van mij ook gewone yoghurt of Griekse yoghurt gebruiken hoor. Maar deze Geitenyoghurt ijs met blauwe bessen is de bomb!

 

Geitenyoghurt

 

Geitenyoghurt wordt gemaakt van geitenmelk (duh). Het is een heerlijke volle yoghurt met een lekker zuurtje. Het is zacht van structuur en smaak. Het heeft wel een totaal andere smaak dan de ‘gewone’ yoghurt. Maar als je een liefhebber bent van geitenkaas, dan vind je deze yoghurt ook lekker.
Het voordeel van geitenyoghurt is dat het beter verteerbaar is dan andere yoghurt, dat komt omdat er in geitenmelk minder lactose zit dan in koemelk. Daarnaast is geitenmelk en yoghurt goed voor de spijsvertering en darmflora.

En van geitenyoghurt heb ik ook nog een heerlijke Labneh gemaakt.

 

Ik heb de yoghurt eerst laten uitlekken*, omdat ik een dikke yoghurt wilde verwerken in het ijs. Dit uitlekken kan je doen middels een brandschone theedoek te leggen in een vergiet en hierin de yoghurt te schenken. Maar ik doe het altijd met een papieren koffiefilter en plastic filterhouder. Hierin past precies een halve liter yoghurt. Zet er een bord of schaaltje onder en laat het ongeveer zes uur op deze manier uitlekken in de koelkast. Dan blijft er een lekkere dikke yoghurt over. Dit kan je natuurlijk ook doen met de ‘gewone’ of Griekse yoghurt.

 

Fruit roosteren in de oven

 

Je denkt misschien wat zonde om het verse fruit te roosteren in de oven. Maar hierdoor krijgt het fruit nog meer smaak en heb je niet van die keiharde bevroren bessen in het ijs.
Neem het fruit van het seizoen, zoals bijvoorbeeld aardbeien, kersen, bramen of verse vijgen.

 

Tips:

 

Je krijgt het lekkerste ijs door dit te maken in een ijsmachine, hierdoor wordt het lekker luchtig en zacht. Maar je kunt het mengsel ook zo invriezen als je geen ijsmachine hebt. Haal het dan wel 10 minuten voor het serveren uit de vriezer om het zachter te laten worden.
Je kunt het ijs nog garneren met verse muntblaadjes, gehakte nootjes of chocodrops. Of dit allemaal.

 

 

Recept Geitenyoghurt ijs met blauwe bessen: