Knoflook ….. wij zijn er dol op! Ik haal regelmatig knoflook bij mijn knoflookboerin Karin van Polderknoflook. Dit is echt de lekkerste knoflook van Nederland. Zo uit de grond, verser kan het niet. Ik had weer wat bollen gehaald en vind het dan leuk om iets met de knoflook zelf te doen. Van een bol heb ik gekonfijte knoflook gemaakt en achteraf had ik spijt dat ik niet meer bollen gekonfijt had, want wat is dit lekker!

 

Knoflook

 

Gebruik voor dit recept wel goede en verse knoflook. Niet van die oude verlepte teentjes, dat wordt echt niet lekker.
Ik ben dus een groot verbruiker van knoflook. In heel veel recepten van mij zit knoflook, het is dan ook een heerlijke smaakmaker. Lekker in pasta’s, sauzen, soepen, bij vlees, kip, vis of in een dressing. Knoflook is altijd een goed idee.
En deze gekonfijte knoflook kan je zelfs zo eten, gebruik het als spread op een toastje of geroosterde boterham……om je vingers bij af te likken!

 

Konfijten

 

De smaak van de knoflook wordt wat milder en zoeter en ook super zacht door het konfijten. Niet te vergelijken met rauwe of gebakken knoflook.
Konfijten is een manier om voedsel op lage temperatuur te laten pocheren in vet. De bekende Franse confit de canard is daar een goed voorbeeld van. Door het konfijten is het vlees langer houdbaar.
Gekonfijte knoflook is daar dus een variant op. Je pocheert de knoflookteentjes op lage temperatuur in een goede olijfolie.

 

Maken

 

Je kunt de teentjes in een pannetje op laag vuur laten konfijten in de olie, maar ik heb het in de oven gedaan. Dan weet je zeker dat de temperatuur gelijkmatig blijft en heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Het belangrijkste is dat de knoflook helemaal onder de olie staat. Omdat ik nogal grote tenen knoflook had, heb ik het een uurtje laten garen in de oven. Maar kleinere teentjes zullen sneller klaar zijn.
Voeg de kruiden toe die jij lekker vindt, zoals bijvoorbeeld rozemarijn, tijm en/of een chilipeper.

 

Wat doe je ermee

 

Je kunt gekonfijte knoflook zo eten, lekker als snack bij de borrel. Of smeer een teentje (of meer) uit op een geroosterde boterham, dit is ook superlekker. Maak er een lekkere knoflookboter van. Verder kan je het verwerken in een saus, aardappelpuree of door een salade. Of smeer het uit op een geroosterde steak.
De olie moet je vooral niet weggooien, die ga je natuurlijk ook nog gebruiken als smaakmaker bij bijvoorbeeld gegrilde groenten of op een pizza of bruschetta.

 

Tips:

 

De knoflook wordt lekkerder naarmate hij wat langer staat.

Ook zo gek op knoflook? Probeer dan ook eens deze in de oven gepofte knoflook, Aioli of Knoflooksoep.

 

 

Recept Gekonfijte knoflook: