Polderknoflook

Polderknoflook

Bij mijn groenteboer op de markt zie ik tussen alle knoflook die hij heeft, gigantische bollen knoflook liggen. Polderknoflook staat erbij. Dus ik vraag aan hem waar deze knoflook vandaan komt. Uit onze mooie Flevopolder niet ver van mij vandaan. Daar wil ik meer van weten en google polderknoflook. Ik stuur ze een mailtje met de vraag of ik ze mag bezoeken en krijg gelijk een positief mailtje terug. Hup in de auto door het mooie groene vlakke polderlandschap met al zijn windmolens en na 15 minuten rijden ben ik er. Het kan niet missen, groot bord aan de kant van de weg.

Polderknoflook

Ik rijd het erf op en boer Karin Perdaems komt mij al tegemoet. Zij is geen boerin maar boer zegt ze. Boerin ben je als je met een boer getrouwd bent en boer (v) ben je als je ervoor geleerd hebt. De liefde voor het vak heeft ze – net zoals ik – van haar ouders meegekregen. Passie voor zaaien en oogsten zit in het bloed. Twintig jaar geleden hebben zij een bijzondere keuze gemaakt om knoflook te gaan telen. Met vallen en opstaan zijn ze nu gekomen tot het telen van een fantastisch product…. de polderknoflook. Een heerlijke kwaliteitsknoflook met een intense smaak en geur. Onder de naam BINK HOLLAND (Beste In Nederlandse Knoflook) hebben zij een professionele teelt opgezet voor consumptie en pootgoed knoflook. Dit pootgoed gaat vooral naar het buitenland.

Polderknoflook

Knoflook oogst

In juli wordt de knoflook geoogst en ligt nu te drogen in een gigantische schuur. Als je op het erf loopt, komt de geur van knoflook je tegemoet. Mega grote kratten met rode en witte knoflook ligt te wachten om afgenomen te worden door de horeca en particulier. Het verschil tussen rode en witte knoflook is dat de rode nog intenser van smaak is dan de witte, zegt Karin. Dat gaan wij thuis natuurlijk uitproberen, maar dan gaat er wel eerst een knoflook alert uit zodat iedereen uit onze buurt kan blijven.

Polderknoflook

Via de webshop of op vrijdag en zaterdag kan je hier de knoflook kopen in het winkeltje, maar het leukste is dat ze aan de straat een heuse automaat hebben staan, waar je zelf knoflook, verse aardbeien, Flevo appelsap, verse eieren en of kip kunt ‘trekken’. Geen geld bij je? Geen nood, je kunt met je pinpas betalen!

 

Behalve de rode en witte knoflook, verkopen zij ook losse tenen knoflook, gerookte knoflook en gehakte knoflook in een potje. Vanaf augustus tot half februari wordt de knoflook verkocht, daarna is de oogst op. Maar de knoflook is nog zeker houdbaar tot mei (of soms nog langer). En wat ik niet wist, Karin vertelt mij dat je de losse tenen met schil heel goed kunt invriezen.

Polderknoflook

Hoe raar is het dat wij knoflook in de winkel kopen die bijvoorbeeld uit China komt, terwijl er zulke heerlijke verse knoflook uit de rijke kleigrond van de Flevopolder komt? Dus vooruit naar Flevoland of de webshop en bestel die lekkere pittige polderknoflook.

Polderknoflook

Maar niet alleen polderknoflook is hier verkrijgbaar, ook een heerlijke polderkip …. een scharrelkip uit de Flevopolder. Deze kippen hebben een goed leven in een grote ruimte met daglicht waar ze kunnen scharrelen. Ik mocht de kuikentjes bewonderen. Haantjes en hennetjes lopen te spelen met strobalen en scharrelen hun graan bij elkaar. Het zijn Hubbard vleeskippen die langzaam groeien en minstens 56 dagen oud mogen worden. Deze scharrelkippen hebben het BETER LEVEN KEURMERK met 1 ster gekregen. En dat proef je, eerlijk en smakelijk kippenvlees is het resultaat.

Duurzaam bedrijf

Karin vertelt enthousiast over hun bedrijf. Hoe zij duurzaam te werk gaan en jaarlijks verbeteringen zoeken EN doorzetten om verder te kunnen groeien. Duurzaam bodembeheer, zoveel mogelijk energieneutraal werken en een natuurlijke kringloop van het bedrijf. Ze voeren de kippen eigen graan en de kippenmest wordt weer op het land gebruikt. Daar groeit de knoflook weer goed op.

Polderknoflook

Nadat ik knoflook (voor de komende maanden), verse eieren en een lekkere kip heb meegekregen, rijd ik weer vol receptideeën naar huis.

 

Polderknoflook 
en Polderkip 
Vogelweg 20
8218 ND Lelystad


2 reacties
ericbrookhuis@hotmail.com

augustus 29, 2020 @ 3:52 pm

Hoi, leuk stukje vandaag in de courant, tis een beetje ver voor mij als ik ik in de buurt ben…

Hanneke de Jonge

september 1, 2020 @ 1:39 pm

Leuk dat ze weer in de courant stonden Eric. Als je in de buurt bent, moet je er beslist eens knoflook gaan halen. Zo lekker en vers! Mvg, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden