Een klassieker onder de aardappelgerechten zijn deze Hasselback aardappelen. Dun ingesneden aardappelen die met kruidenboter krokant gebakken worden in de oven. Serveer deze aardappelwaaiers als bijgerecht tijdens een feestelijk etentje thuis. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan serveer je wel iets bijzonders.

 

Hasselback aardappelen

 

Je zou denken dat dit een Amerikaans gerecht is omdat het daar zo populair is. Maar dit aardappelgerecht komt oorspronkelijk uit Zweden. Daar heet het Hasselbackspotatis en is gecreëerd door een chef van het restaurant Hasselbacken.
Het zijn aardappelen die (niet helemaal) ingesneden worden en gebakken worden in de oven. De simpele aardappel wordt op deze manier getransformeerd tot een heerlijk kunstwerkje. Krokant van buiten en lekker zacht van binnen ….. een geweldige manier om aardappelen te serveren.

 

Aardappelen

 

Voor deze bereiding kan je het beste een iets kruimige aardappel nemen. In mijn blog; Aardappelsoorten vind je welke aardappelen hieronder vallen. Ik heb de gourmande aardappel hiervoor gebruikt omdat ik dat een lekker soort vind.
Je schilt de aardappelen niet. Door de schil eraan te laten, valt de aardappel minder snel uit elkaar. Spoel de schil daarom van tevoren goed schoon!
De baktijd is afhankelijk van de grootte van de aardappel. Ik heb zes middelgrote aardappelen (is 1 kilo) genomen. Deze duurden 75 minuten voordat ze gaar waren. Check tussendoor met een vork of de aardappelen van binnen zacht zijn. De buitenkant moet lekker krokant worden.
Je kunt ook kleine aardappeltjes gebruiken, dit is alleen wat meer snijwerk, maar die zijn wel sneller gaar.

 

Insnijden

 

De kunst is om de aardappelen niet helemaal in plakjes te snijden. Door het gebruik van pollepels en een scherp mes, is deze klus zo geklaard. De pollepels zorgen er namelijk voor dat je de aardappel niet helemaal zult doorsnijden.
Hoe dunner de plakjes, hoe meer er een waaier zal ontstaan.

 

Smaak

 

Ik heb een zelfgemaakt kruidenboter gebruikt om de aardappelen op smaak te brengen. Je kunt ook gewoon roomboter nemen en wat peper en zout. Of je hakt ook nog wat tijm of rozemarijn fijn en bestrooit de aardappelen hiermee voordat ze de oven in gaan. Lijkt me ook erg lekker.
Daarnaast kan je nog als smaakmakers peper, knoflook, Parmezaanse kaas, blauwe kaas of oude kaas toevoegen.
Je kunt ook voor het serveren de aardappelen aftoppen met gehakte peterselie, bieslook, gefruite uitjes, sesamzaadjes of maanzaadjes.

 

Tips:

 

Probeer ook eens deze Hasselback halloumi, Hasselback zoete aardappelen of Hasselback pompoen.

Extra nodig: ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

 

 

Recept Hasselback aardappelen: