L’Oeuf Mayo oftewel Oeuf mayonnaise is een eenvoudige topper uit de Franse keuken. Het is bijna niet een recept te noemen, toch heb ik het uitgeschreven voor jullie. De eenvoud van dit gerecht is dan ook terug te brengen op pure ingrediënten. Die hebben maar heel weinig bereiding nodig om goed tot hun recht te komen. De truc is om de eieren perfect te koken en daarbij natuurlijk zelf een lekkere mayonaise te maken.
Dit hardgekookte ei met mayonaise wordt als voorgerecht geserveerd in de Franse bistro’s.

 

Oeuf mayonnaise

 

Het is precies wat je denkt dat het is …. een eitje met mayo. Maximaal drie eieren (zes halve eieren) per bordje. Oeuf mayonnaise kan worden geserveerd op een bedje van sla of met tomaatjes of andere groente erbij. De eieren worden bedolven onder een lekkere zelfgemaakte mayonaise. De mayonaise wordt soms iets verdund met slagroom of yoghurt zodat deze mooi over de bolle kant van de eieren kan lopen. Het binnenste van de dooier moet weliswaar gekookt, maar liefst nog een klein beetje zacht zijn.

 

Dit gerecht is zo populair dat er zelfs een jaarlijks kampioenschap Oeuf mayonnaise
bereiden is in Frankrijk. Deze wordt georganiseerd door Association for the Protection of Egg Mayonaise (ASOM). Een culinair journalist uit Parijs die bang was dat l’oeuf mayo van de bistrokaart zou verdwijnen, heeft deze ASOM opgericht. Hij deed er alles aan om het klassieke gerecht in ere te herstellen en dit culturele erfgoed te behouden.
Zijn kleinzoon gaat zelfs een stapje verder en besloot dat er alleen nog maar Franse chefs mogen meedoen aan deze Wereldkampioenschap.

 

Hoe maak je een Oeuf mayonnaise?

 

Om het gerecht perfect te maken, kook je de perfecte eieren. Om de juiste gaarheid te voor smeltend hardgekookte eieren verkrijgen, kook je de eieren 7 à 8 minuten.
Giet ze dan af en leg de gekookte eieren meteen in een bak met ijswater. De ijsblokjes stoppen het verder garen van de eieren en helpen om de eieren gemakkelijk te kunnen pellen.

 

Mayonaise maken*

 

Hoe je zelf mayonaise maakt, lees je hier.
Is de mayonaise te dik, verdun het dan met room of yoghurt.

 

Tip:

 

Vaak worden er alleen maar de eieren met mayonaise op een bord geserveerd. Je kunt het eventueel garneren met slablaadjes of met Oost-Indische kers blaadjes en bloemetjes zoals ik gedaan heb.

 

 

Recept Oeuf mayonaisse: