Zelf mayonaise maken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Probeer het eens, het is vrij gemakkelijk te maken, en ontzettend lekker. Je kunt zelf de smaak bepalen en je weet wat erin zit. Het nadeel is wel dat je met rauwe eidooiers werkt, dus niet voor iedereen geschikt en dat het maar beperkt houdbaar is.
Maar deze mayo is zo lekker, ik denk dat het snel opgaat (haha).

 

Ik had een goede reden om weer eens mayonaise te maken, want ik had wat eigelen over. De eiwitten had ik gebruikt om een meringue te maken. Omdat er (bijna) niets weggegooid wordt in mijn keuken is het altijd leuk om met de restanten, zoals eigelen, weer iets lekker op tafel te toveren. Natuurlijk kan je de eigelen ook gebruiken om een custard te maken of je mengt extra eigelen in een omelet.

 

Het belangrijkste is dat je alle ingrediƫnten op kamertemperatuur laat komen, voordat je aan de slag gaat om mayonaise te maken. Doe je dit niet, dan kan het in de schift raken.
Als je de mayonaise gemaakt hebt, doe dit in een brandschone pot en bewaar het afgesloten in de koelkast. Daar kan je het een paar dagen bewaren (niet langer dan drie).
Ik heb het met een garde geklopt, maar je kunt ook een handmixer gebruiken. Zet hem dan wel op de laagste stand.

 

In plaats van citroensap kan je een witte wijnazijn gebruiken. Ik had alleen nog maar een grove mosterd in huis, daarom zie je die pikkeltjes in de mayonaise. Het handigste is om het met een lekkere en fijne Dijonmosterd te maken.
Om de mayonaise meer smaak te geven kan je een deel van de olie vervangen door een goede olijfolie. Gebruik hiervan niet teveel, anders overheerst het.

 

Deze mayonaise kan je natuurlijk heel goed gebruiken als basis voor andere sauzen zoals bijvoorbeeld een zelfgemaakte cocktailsaus, Ravigottesaus en/of Remouladesaus (lekker bij vis) of een kerriemayonaise.
Of meng een beetje Sriracha (rode pepersaus) door de mayonaise. Dat heb je een lekkere pittige saus.
Ook lekker met fijngehakte verse kruiden en een teentje knoflook.
Zo zie je maar, je kunt er allerlei lekkere sauzen mee maken.

 

 

Zelf mayonaise maken: