Ik ben gek op kaas, alle soorten kaas maar vooral op oude kaas. Toen ik een groot stuk hele oude kaas in aanbieding zag liggen, heb ik dit natuurlijk gelijk gekocht. Heerlijk om af te brokkelen op een kaasplankje bij de borrel. Maar ik wilde er ook iets van maken. Nu stonden kaaskoekjes al heel lang op mijn to cook lijstje, dus vandaag bak ik oude kaaskoekjes.
Deze hartige koekjes zijn lekker bros en met de heerlijke smaak van oude kaas en roomboter.

 

Bakken maar

 

Zoals jullie misschien wel weten ben ik niet zo van het bakken. Maar af en toe komt er toch een taartje, cake of koekje voorbij op de site. Dan wil ik het toch weer eens proberen. Dit komt ook omdat ik niet zo’n zoetekauw ben, manlief daarentegen is een koekjesmonster en een ontzettende zoetekauw. Dus als ik iets bak is het ook in no time verdwenen (in zijn mond ja, haha). Nog een wonder dat hij geen 100 kilo weegt!

 

Eigenlijk zijn deze koekjes heel makkelijk te maken, je gooit alles in de keukenmachine en die mengt het deeg voor jou. Daarbij heb je niet zoveel ingrediënten nodig om deze heerlijkheid te bakken. Boter, bloem en oude kaas, dat is in principe alles. Je kunt het extra op smaak brengen met nigella zaadjes, zoals ik nu gedaan heb. Maar ook met kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano, bieslook of specerijen zoals venkelzaadjes, fenegriek, komijnzaadjes of sesamzaadjes en olijven is natuurlijk ook erg lekker.
Of je maakt de koekjes van alleen maar kaas. Je kunt in plaats van oude kaas, ook Manchego of Parmezaanse kaas gebruiken. Als het maar een harde kaas is.

 

Hoe maak je ze?

 

Nou als je een keukenmachine hebt, gooi ze alle ingrediënten daarin en laat je de machine het deeg kneden. Zo niet, dan kneed je het met de hand.
Ga wel zelf de kaas fijn raspen en koop vooral niet die zakjes zogenaamde Parmezaanse kaas, dat is niet lekker.
Druk het deeg iets plat en verpak het in plasticfolie om het een uur in de koelkast te laten rusten.

Oude kaaskoekjes

Ik had de eerste keer dat ik ze maakte een worst gevormd van het deeg. Dit in plakjes gesneden en gebakken. Ze kwamen helaas niet zo mooi uit de oven (zie foto). Goed excuus om ze nog eens te bakken. Nu heb ik het koude deeg uitgerold tot een 1 centimeter dikke plak en hier rondjes uitgestoken met een steekring.
Dan kunnen ze de oven in en met ongeveer 12 minuten zijn ze gebakken. Breng dan nog even geduld op, ze moeten echt afkoelen!

 

Tips:

 

De koekjes blijven ongeveer een weekje goed in een afgesloten trommeltje in de koelkast.
Je kunt deze koekjes serveren bij de borrel, maar ze zijn ook lekker bij een kom soep.
Ben jij ook zo gek op kaashapjes? Probeer dan ook eens deze Geitenbrie uit de oven.

 

Recept Oude kaaskoekjes: