Vandaag heb ik weer een lekker en verantwoord ontbijtje voor jullie, namelijk deze mooie blauwe overnight oats met butterfly pea. Behalve havervlokken heb ik ook nog chiazaadjes erin verstopt, waardoor het lekker vullend is. En natuurlijk de butterfly pea waarvan ik een mooie blauwe thee heb gemaakt welke verwerkt is in dit ontbijtje.

 

Overnight oats

 

Dit is een manier om havervlokken lekker te maken zonder dat je het hoeft te koken. En daarom is het zo fijn dat je dit de avond ervoor kunt klaarmaken. Door de havervlokken en de chiazaadjes een nacht te laten weken in vocht, zoals (plantaardige) melk en/of yoghurt, ontstaat er een dikke romige pap. Ik voeg er ook graag chiazaadjes aan toe, omdat ik de textuur lekker vind en het nog meer vezels toevoegt aan het ontbijt.

 

Ik ben fan van overnight oats, het is makkelijk te maken is heel veelzijdig. Je kunt elke soort melk gebruiken (ik gebruik normaal gesproken amandelmelk) en de volgende dag alle toppings erop doen. En je kunt deze pap op smaak brengen met wat jij maar lekker vindt.
Ze zijn een absolute redder in nood voor dagen waarop ik ofwel te laat op mijn werk kom, omdat ik ze kan pakken en gaan, of dagen waarop ik niet echt de moeite kan nemen om iets te klaar te maken.

 

Butterfly pea

 

 

Ik ben gek op bloemige smaken zoals die van hibiscus en lavendel en heb nu pas de butterfly pea ontdekt. De blauwe butterfly pea bloemen zijn een veel voorkomende plant in Zuidoost-Azië, in landen als Thailand en Maleisië, die de afgelopen jaren enorm in populariteit is geworden. Je kunt de bloemen in water drenken of tot poeder vermalen om een prachtige blauwe kleur te creëren. Het is een geweldige manier om voedsel op natuurlijke wijze te kleuren. Als je je butterfly pea hebt gebruikt om een vloeistof of thee te maken en er vervolgens een zuur aan toevoegt, zoals bijvoorbeeld citroen- of limoensap, verandert de vloeistof van een blauwe in een paarse kleur!
De butterfly pea heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen, zo zit het vol met krachtige antioxidanten en is het ontstekingsremmend.

Thee zetten*: gebruik 1 theelepel butterfly pea poeder en 300 ml heet water en meng dit met elkaar. Je kunt het sterker of minder sterk maken door meer of minder poeder te gebruiken.

 

Toppings

 

Je kunt de overnight oats met van alles aftoppen zoals vers fruit zoals aardbeien, frambozen, banaanplakjes, blauwe bessen, mango, etc.
Noten zoals amandelen, walnoten of pistachenoten zijn ook erg lekker erop. En noten en zaden en kokosrasp is ook een goede aanvulling voor dit ontbijt.

Tips:

 

Havervlokken zijn in principe glutenvrij (let wel op de verpakking of dat er wel opstaat!) en daarom geschikt voor iedereen.
Ik heb nog een scoop proteïne (whey) poeder vanille erdoor heen gedaan voor extra eiwitten, dit maakt het ook lekker zoet waardoor je er verder geen suiker of zoetmiddelen doorheen hoeft te doen.

 

 

Recept Overnight oats met butterfly pea: