Een heerlijke nieuwe manier om van bieten te genieten is geplet, besprenkeld met olijfolie en vervolgens geroosterd tot ze krokant zijn. Gebruik je gekookte of zelf gepofte bieten, dan is dit gerecht binnen een kwartiertje klaar. Ik heb al veel bietrecepten gekookt, maar deze smashtechniek is misschien wel mijn nieuwe favoriete methode. We nemen een klassieke combinatie – bieten en geitenkaas – en maken het nog lekkerder door de bieten te roosteren. Ben jij ook zo gek op bietjes, dan worden deze smashed rode bieten met geitenkaas ook jouw favoriet, ik weet het zeker.

 

Rode bieten

 

Deze donkerrode knol wordt ook wel kroot genoemd. Rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, dat komt omdat er zomer- en winterbieten zijn. Je kunt ze daarom het hele jaar door vers kopen. Maar ze zijn ook het hele jaar door voorgekookt in vacuüm plastic verpakkingen, blik of pot in de supermarkten verkrijgbaar.
Bietjes zijn heel gezond, ze bevatten heel veel vitamines, mineralen, antioxidanten en weinig calorieën.

Door de bieten voor te koken, te pletten en vervolgens te roosteren in de oven, worden ze een beetje krokant en hebben ze lekker veel oppervlakte om alle smaken die je erop doet te absorberen. Heb jij de neiging om groenten altijd op dezelfde manier te bereiden, dan is deze bijzondere manier zeker een aanrader!

Je kunt voorgekookte bietjes uit de winkel gebruiken, maar je kunt de bietjes ook zelf gaar poffen voor dit recept. Daarna druk je ze plat met de bodem van een pan of met je platte hand.

Nog meer heerlijke rode bietrecepten vind je hier.

 

Tips:

 

In plaats van geitenkaas, kan je ook feta of een blauwe kaas gebruiken.

De dille kan je vervangen door andere groene kruiden of een lekkere groene kruidensaus.

Ik heb een sherry-azijn* erover gedaan, maar een rode wijnazijn of een balsamico is ook lekker.

 

 

Recept Smashed rode bieten met geitenkaas: