Dit recept van een steaksalade met salsa verde moet je eens proberen als je gek bent op een goede steak. De met mosterd gemarineerde steak en rucola salade is gewoonweg heerlijk! Daarbij nog een lekkere zelfgemaakte salsa verde en je hebt een indrukwekkende salade die het ook goed zal doen tijdens een etentje thuis.

 

Steaksalade

 

Een goede steak voelt voor mij altijd als een speciale traktatie en een beetje ‘chique’ en deze salade ziet er misschien ‘chique’ uit, maar het is eigenlijk helemaal niet zo luxueus. Marineer de biefstuk eenvoudig in een hartige en heerlijke mosterdmarinade en gril of bak hem. Dan snijd je de steak in plakjes, leg het over wat peperige rucola en besprenkel met een pittige dressing. En je salade is klaar!

 

Steak*

 

Ik heb nu een diamanthaas (Jodenhaas) gebruikt voor deze salade, maar eigenlijk is elk soort biefstuk of steak goed. Zo kan je heel goed bijvoorbeeld een flat iron steak, longhaas, bavette, entrecote of een ribeye gebruiken. In mijn blog: Verschillende soorten biefstuk, lees je hier alles over.

 

Bakken van de steak

 

Een perfecte steak is niet zo moeilijk als jij misschien denkt. Maar hoe bak of grill je een steak? Ik ga jou vertellen hoe je dit kunt doen!
Je kunt een steak bakken in de pan, grillpan of op de barbecue. De truc is dat hij mooi bruin van buiten is en van binnen perfect gegaard. Lekker sappig en mals, dat is wat je wilt.

 

Haal de steak uit de koelkast, marineer het en laat ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur.
Bestrooi het vlees vlak voor het bakken met peper en zout.
Zet een koekenpan (liefst een gietijzeren pan of grillpan) op hoog vuur en laat deze heet worden. Doe er dan een klein beetje olie in en laat dit ook heet worden. Leg dan de steak in de pan en bak deze aan beide kanten goudbruin tot de gewenste temperatuur.
Haal de biefstuk uit de pan en laat deze 5-10 minuten rusten onder een vel aluminiumfolie.
Door het rusten zal het vocht in de biefstuk zich gelijkmatig verspreiden en wordt het vlees malser.

 

Ik heb deze diamanthaas rare (rood) gebakken omdat hij dan het lekkerst is. Je kunt hem eventueel medium rare bakken, maar bak het niet medium! Dit soort steaks worden een stuk taaier als je ze verder bakt.
Om zeker te weten of je de juiste gaarheid hebt, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. Voor een rare gebakken houd je een kerntemperatuur van 53-55°C aan. Dit is ongeveer 2 minuten per kant gebakken.

 

Tips:

 

Ik heb nu rucola sla gebruikt, maar je kunt ook een ander slasoort nemen.

Het recept voor de Italiaanse salsa verde** vind je hier.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Steaksalade met salsa verde: