Ik had een pot tahin gekocht bij de Lidl, maar toen ik het wilde gebruiken bleek het tahin met honing te zijn. Tja niet lekker om in hartige gerechten te gebruiken, dan maar iets zoets ervan maken. Het zijn deze zalige tahin amandelkoekjes met drie kleuren sesamzaadjes geworden. Ben jij gek op tahin en/of sesam dan is dit koekje echt iets voor jou!

 

Tahin

 

Tahini oftewel tahin is een soort smeuïge pasta gemaakt van sesamzaadjes. Het wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken, maar nu ook ver daarbuiten. Want wij hebben – waarschijnlijk door Yotam Ottolenghi – tahin ontdekt in ons landje. Tahin wordt o.a. gebruikt om hummus en baba ganoush te maken. Vroeger kocht ik het in een Turkse winkel, maar tegenwoordig is het in bijna elke supermarkt wel te koop. Zelfs bij de Lidl, al had ik daar niet goed op het etiket gelezen en bleek het tahin met honing te zijn. Trouwens die is superlekker om op een boterham te smeren, maar ook heerlijk om er koekjes van te maken.
Als jij de gewone naturel tahin* in huis hebt, neem dan 100 gram hiervan en voeg daar dan 75 gram honing of agave (voor vegan koekjes) aan toe.

 

Koekjes

 

Ik ben niet zo’n koekenbakster, maar door de kleinkinderen bak ik wat vaker. Die vinden het geweldig om met oma te bakken. Het liefst muffins of koekjes en de pindakaaskoekjes zijn toch wel hun favoriet.
Deze koekjes bestaat uit een makkelijk te maken deegje, het meeste werk zit hem in het rollen van de balletjes, ze dan door de sesam rollen en platdrukken. Het bakken zelf duurt maar een paar minuten, zodra jouw keuken gaat geuren naar sesam, zijn ze klaar.

 

Amandelmeel

 

Ik ben gek op amandelmeel, het geeft een cake of koekje een lekkere structuur. Bovendien is amandelmeel glutenvrij en koolhydraatarm, is ook een voordeel.
Amandelmeel is gemalen blanke amandelen. Je kunt amandelen zelf fijn malen, maar je kunt het ook gewoon kopen. De Lidl verkoopt dit, daar is het toch wel iets voordeliger. En bij een Turkse supermarkt is het ook voordeliger.

 

Tips:

 

De koekjes blijven ongeveer een week goed in een afgesloten koektrommel.

Naast witte en zwarte sesamzaadjes, had ik ook rode (pittige) zaadjes in huis. Deze heb ik door het sesammengsel gemengd. Jij hoeft dit natuurlijk niet te doen.

 

 

Recept Tahin amandelkoekjes: