Ik zag bij mijn groenteboer gedroogde ananas liggen en dat zag er aantrekkelijk uit. Wel gedroogd maar toch nog lekker zacht. Heerlijk om zo te snoepen, maar ja ik wil er natuurlijk weer iets mee gaan maken. Nu had ik ook nog een zakje gedroogde mango in huis, het is dus een tropisch fruit granola geworden.

 

Granola

 

Wij zijn gek op granola, heerlijk om iets op de yoghurt of kwark te eten als ontbijt. De laatste granola die ik gemaakt had, was op dus tijd om een nieuwe versie te maken. Ik wil elke keer een andere smaak maken en deze ananas in de winkel bracht mij op het idee om een tropische variant te maken.

 

Zelf maken

 

Granola maken is heel simpel en het voordeel ervan is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. De basis is een zak havervlokken en daarbij doe je nog andere granen, pitten, zaden, noten en gedroogd fruit naar keuze bij. En voor nog meer tropische smaken natuurlijk een beetje tropisch fruit aanmaak en de kokosrasp. Je kunt ook kokosvlokken nemen en deze op het laatst mee roosteren in de oven. Een tropisch en zoet feestje in een kom.

 

Zelf granola maken is een stuk goedkoper dan de granola uit de supermarkt. Daarbij weet je wat erin zit als je het zelf maakt. Ik ben altijd verbaasd over de ellenlange ingrediëntenlijst op een pak granola uit de winkel. Terwijl het zo simpel kan zijn en je voor een basic granola helemaal niet zoveel nodig hebt. Het is nu bij dit recept wel een aardige lijst met ingrediënten geworden, maar dat komt door de smaken die ik eraan wilde geven.

 

Als ik granola maak, bereid Ik meestal een paar potten tegelijk. Granola blijft goed afgesloten zeker een paar maanden goed en dan heb je altijd een lekker voorraadje.
Ik gebruik altijd grove havervlokken als basis. De noten kunnen ongebrande cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten of pistache zijn.
De zaden en pitten zijn bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten en/of zonnebloempitten zijn.

 

Ik heb nu als fruit nu de gedroogde ananas en mango gebruikt, snijd dit nog wel even wat kleiner. Het gedroogde fruit rooster je niet in de oven, dat gaat er pas bij als alles uit de oven komt.
Als olie heb ik nu kokosolie genomen, maar je kunt ook zonnebloemolie, olijfolie of zelfs boter gebruiken.
En als zoetmiddel honing, agavesiroop of dadelsiroop. Ik heb er nog een paar eetlepels aanmaak door gedaan voor een extra tropisch fruit smaak.

 

Tips:

 

Bak de granola niet op te hoge temperaturen in de oven, dan wordt het vrij hard. Je wilt dat het lekker bros wordt.

Probeer ook eens deze heerlijke Zelfgemaakte granola met chai kruidenmix of Winterse granola met koekkruiden.

 

 

Recept Tropisch fruit granola: