Beurre blanc, oftewel witte botersaus, is een klassieke Franse saus. Deze saus serveer je bij vis, vlees of groenten. Het hoofdbestanddeel is dus boter, gebruik wel echte roomboter en geen margarine! In plaats van witte wijn kan je ook een azijn of bouillon gebruiken of zelfs een combinatie hiervan. Zelf beurre blanc maken is even een handigheid, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt, steel je de show met deze klassieke saus.

 

De truc is om ijskoude boter te gebruiken die je beetje bij beetje toevoegt, waardoor er een mooie gladde saus ontstaat. Door op heel laag vuur de boter te mengen, zal de saus niet in de schift gaan. Het is belangrijk om goed te blijven kloppen en erbij te blijven.

Zelf beurre blanc maken

Een goed beurre blanc is een rijke saus die neutraal van smaak is. Je kunt er smaakmakers aan toevoegen in de vorm van verse kruiden of specerijen. Ik heb er saffraan in gedaan, waardoor de saus ook nog een mooie gele kleur krijgt. De saus dient wel luchtig en niet te dik te zijn.
Als je geen stress tijdens het diner wilt hebben, maak de saus dan een (paar) uur van te voren klaar en houdt deze warm in een schone thermoskan. Je kunt de saus namelijk niet meer opwarmen op het vuur, dan gaat hij in de schift.

 

Lekker bij vis

 

Ik heb de beurre blanc bij dit gerecht geserveerd: Vis quenelles met beurre blanc, spinazie en zeekraal