Ik weet nog heel goed hoe elke dag in de keuken van het restaurant van onze ouders wel een grote pan met bouillon stond te trekken op het fornuis. Deze bouillon werd dan weer gebruikt als basis voor soepen en sauzen. Ik heb vandaag ook een bouillon getrokken, namelijk van een soepkip die ik op de markt gekocht hebt. Zelf kippenbouillon maken is helemaal niet moeilijk, je doet alle ingrediënten in een grote soeppan en zet dit op het vuur. Laat het een puur uur trekken en je hebt zelf een heerlijke bouillon gemaakt.

 

Kippenbouillon

 

De lekkerste kippenbouillon maak je eigenlijk van een grote soepkip, dit is afgeschreven (leg)kip. Maar je kunt voor een krachtige zelfgemaakte kippenbouillon ook karkassen of kippenbouten gebruiken. Ik had ook nog twee hele grote kalkoenbotten in de vriezer liggen en die heb ik ook in de pan gegooid. Nog meer smaak aan de bouillon.
Hoe langer je de bouillon laat trekken, hoe meer smaak je krijgt.
En als je de afgegoten bouillon laat inkoken, krijg je een krachtige fond.

Bouillon kan je ook heel goed in een slowcooker maken. Deze is ideaal omdat het voor een constante temperatuur zorgt. Je kunt de bouillon dan lekker lang (8 tot 10 uur) laten trekken op low.

Maak lekker veel bouillon en vries het in porties in. Dit kan ik zakjes van een halve liter of in ijsblokjesvorm, dan kan je elke keer een of een paar blokjes bouillon gebruiken voor een recept.

 

Smaakmakers

 

De groenten, kruiden en specerijen die je aan het water toevoegt geven smaak aan de bouillon.
Als groente kan je ui (eventueel met schil), knoflook, wortel, prei en bleekselderij gebruiken.
De kruiden en specerijen zoals laurierblad, takje tijm, rozemarijn, peterselie, lavas, kruidnagel, peperkorrels en folie zorgen voor extra smaak.
Je kunt ook voor Oosterse smaken gaan, voeg dan een rode peper, stuk gember, steranijs en een scheut sojasaus toe aan de bouillon.

 

Waarom zelf bouillon maken

 

Zelf kippenbouillon maken is superlekker én je weet wat erin gaat. Bovendien kan je net zo veel zout en smaakmakers erin verwerken als je zelf wilt.
Een bouillonblokje is natuurlijk handig op zijn tijd, maar niets gaat boven zelfgemaakt.

 

Tips:

 

Laat het vel zitten op de kip, vet geeft namelijk veel smaak aan de bouillon. Het vet kan je later van de koude bouillon afscheppen.

Wil je een helderen bouillon maken, vergeet dan niet af en toe de bouillon af te schuimen!

Laat de bouillon eventueel in de pan afkoelen en zet hem daarna afgedekt koud weg. Op deze manier krijgen de ingrediënten de kans om hun smaak nog langer aan de bouillon af te geven.

Gooi de groenten na het zeven weg, maar houd het kippenvlees achter voor een soep.

De bouillon blijft afgedekt zeker 3-4 dagen goed in de koelkast. In de vriezer tot 6 maanden.

Hier vind je mijn recepten voor een lekkere bottenbouillon en groentebouillon.

 

 

Recept Zelf kippenbouillon maken: