Deze romige, makkelijk te maken groene aspergesoep met daslook is misschien wel een van onze favoriete manieren om de lente te verwelkomen. Het combineert de pure aspergesmaak met rijke room en verse kruiden. Gecombineerd met een vleugje knoflook en boter om de hele soep zacht te maken. Dit lichte recept is klaar in minder dan een half uur en is de perfecte aanvulling op elke lentemaaltijd. Of het nu gaat om een licht voorgerecht bij een feestelijk etentje of als middelpunt van uw maaltijd.

Groene aspergesoep met daslook

 

Groene asperges

 

De groene asperges groeien – in tegenstelling tot de witte asperges – boven de grond. Doordat er daglicht komt bij de asperges, krijgen ze deze kleur en hebben ze meer smaak dan de witte asperges. Hoewel groene asperges het hele jaar door verkrijgbaar zijn, eet ik ze graag in het Hollandse seizoen.
Deze groene asperges hoef je eigenlijk niet te schillen. Alleen de onderste paar centimeters kan je schillen als ze wat dikker zijn. De harde onderkanten snijd je eraf, die zijn niet lekker.
Groene asperges kook je korter dan witte asperges. Je kunt ze dus koken, stomen, grillen, wokken of zelfs rauw eten.

 

Hier vind je nog meer groene aspergerecepten:

 

Groene asperges met zalm en daslooksaus
Pappardelle met raapstelen en groene asperges
Paella met groene asperges, bonen en doperwten
Groene voorjaarssalade met asperges
Vegetarische bibimbap met groene asperges
Groene asperge stamppot met kaasblokjes
Quiche met groene asperges en brie
Risotto met groene asperges
Gegrilde groene asperges met burrata

 

Daslook

 

Hoera, het is lente en dat betekent dat het daslook tijd is. Je kunt de lichte knoflookgeur ruiken als je een boswandeling maakt. Ik heb het geluk dat ik het in de tuin heb staan en zodra de blaadjes naar boven ploppen, kan ik niet wachten om ze te gebruiken.
Daslook vind je vaak vanaf eind februari op schaduwrijke plaatsen bij bosranden. Pluk niet te veel en laat de worteltjes in de grond zitten. Het blad is het lekkerst als er nog geen bloemetjes zijn.
De smaak van daslook is wat verfijnder en milder dan van uien en knoflook. Maar wel iets sterker dan bieslook.

 

Nog meer daslookrecepten:

 

Kervel en daslookboter
Orzotto met doperwten en daslookpesto
Gebakken krieltjes met daslook
Zalm met een daslookkorst
Daslook en walnoten pistou
Eiersalade met daslookmayonaise

 

Tips:

 

Als bouillon* kan je een zelfgemaakte groente– of kippenbouillon gebruiken.

Als daslook niet in het seizoen is of je kunt het niet vinden, vervang dit door 50 gram bieslook, basilicum, kervel of peterselie.

De restjes soep kan je in een luchtdichte verpakking in de koelkast maximaal een week bewaren en in de vriezer maximaal 3 maanden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Groene aspergesoep met daslook: