Ik heb toch een heerlijk voorjaarsgerecht voor jullie. Deze orzotto met doperwten en daslookpesto is optimaal genieten van orzo, diepvrieserwten en een bosje daslook. Ik heb behoorlijk veel daslook in de tuin staan en probeer dit in zoveel mogelijk recepten te verwerken. En omdat ik dol ben op orzo pasta, heb ik de daslook verwerkt in een orzotto en daarin nog doperwten verwerkt.

 

Ik vond nog doperwten in de vriezer en ik heb altijd wel orzo en een ui op voorraad en wat Parmezaanse kaas in de koelkast. Het was zeker tijd om deze orzotto te maken met die heerlijke daslook uit eigen tuin. Ik hou ervan hoe de doperwten dit gerecht de meest verbazingwekkende tint groen geven. Je kunt natuurlijk ook andere groene groenten gebruiken zoals sojaboontjes, tuinbonen, peultjes, sperziebonen of groene asperges (ook lekker).
Het is een vegetarisch gerecht, maar als jij toch wat proteïne wilt toevoegen, bak dan een lekker stukje zalm of een andere vissoort erbij. Neem voor de vegetarische orzotto wel een groentebouillon.

 

Orzo

 

Wat is orzo? Het is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Het voordeel van orzo is dat deze sneller gekookt is dan risottorijst. En je hoeft de bouillon niet beetje bij beetje toe te voegen, zoals bij een risotto. Je vindt orzo in de supermarkten onder de naam orzo, riso of risoni. Je kunt orzo bereiden en eten zoals rijst en het is zowel warm als koud lekker.
Omdat ik er zo gek op ben, kan je heel veel recepten met orzo vinden op de site. Zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken en vul dan orzo in onder Sleutelwoorden.

 

Daslook

 

Daslookbladeren kunnen overal in Nederland worden geoogst. Als je zelf plukt, zorg er dan voor dat je de wortels niet uittrekt, zodat de overvloed de komende jaren weer aangroeit.
Als je er geen daslook kunt vinden of het is niet meer in het seizoen, kun je het vervangen door spinazie met extra knoflook.
En ik heb nog meer heerlijke daslookrecepten voor jou:

 

Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise
Gegrilde groene asperges met daslooksaus
Eiersalade met daslook
Spaghetti met daslookpesto
Romige broccolisoep met daslook
Scones met daslookboter

 

Tips:

 

Ik heb diepvries doperwten gebruikt voor dit recept.

Het recept van de daslookpesto* kan je hier vinden.

 

 

Recept Orzotto met doperwten en daslookpesto: