Het is voorjaar de daslookblaadjes ploppen naar boven in mijn tuin en het is het seizoen van de asperges. En om het voorjaar te vieren, heb ik een heerlijk gerechtje voor jullie. Deze kabeljauw met asperges en daslookmayonaise is redelijk snel klaar en je serveert de lente op een bord. Sappige kabeljauwhaasjes met gegrilde groene asperges en een lekkere mayonaise gemaakt van daslook, dit wil je proeven!

 

Kabeljauw

 

Ik heb kabeljauwhaasjes gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt ook kabeljauwfilet of een andere witvisfilet hiervoor in de plaats nemen.
Kabeljauw bak je niet al te lang, je wilt dat de vis niet uit elkaar valt. Door voor het bakken de vis te bestrooien met zout en dan weer even in de koelkast te leggen, wordt de vis wat stevigere en valt het minder uit elkaar tijdens het bakken. Voor het bakken veeg je het zout er natuurlijk af.
De vis is prachtig wit, stevig en heerlijk sappig (mits goed bereid). Je kunt deze vis bakken, grillen stoven of koken. Kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar.

 

Ben jij ook zo gek op kabeljauw, dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Kabeljauw met garnalen en warme cocktailsaus of Grieks kabeljauwhaasje met citroen? Dit zijn ook makkelijk te bereiden visgerechten.

 

Asperges

 

Vis gaat heel goed samen met asperges. Koop de asperges wel als ze in het seizoen zijn en als ze uit ons eigen land komen. Die zijn het lekkerst. Ik kook asperges altijd even voor, als ik ze wil gaan grillen. Dit kan je ruim van tevoren doen. En je hoeft ze dan niet heel erg lang te grillen, ze zijn zo klaar, maar hebben wel een lekkere grillsmaak.

 

Daslook

 

Ik heb sinds een paar jaar daslook in de tuin staan en daar ben ik erg blij mee. Nu in maart kan ik de blaadjes al plukken en heb daar vandaag een heerlijke daslook mayonaise van gemaakt. Een prachtig groene mayonaise die het goed zal doen bij gegrilde vis, vlees, groenten of op een sandwich.
Je kunt daslook in het voorjaar vinden in een bosrijk en schaduwrijk gebied. Deze plant groeit in groepjes en het blad lijkt een beetje op het blad van een tulp. Maar als het goed is, komt de knoflookgeur je al tegemoet als je de blaadjes vindt.
Ik heb het blad nu rauw fijngehakt om er eerst olie van te maken waarvan je dan weer mayonaise maakt.

 

Tips:

 

De daslookmayonaise kan je al van tevoren maken, dit blijft zeker een paar dagen goed in de koelkast.

Als je geen daslook kunt vinden, gebruik dan basilicum, peterselie, bieslook of een combinatie van deze kruiden.

De asperges kan je ook al van tevoren koken, giet ze dan af en spoel ze af met koud water.

Afhankelijk van de dikte van de vis, bak je deze in 4-7 minuten gaar.

Je kunt er ook nog lekkere gekookte nieuwe aardappeltjes of krieltjes bij serveren.

 

Recept Kabeljauw met asperges en daslookmayonaise: