Ja de eerste daslook verscheen al in mijn tuin en ik heb gelijk een bosje blaadjes geplukt. Daar heb ik o.a. een heerlijke dressing van gemaakt. En de eerste groene asperges lagen al bij mijn groenteboer, goede reden om deze twee heerlijke voorjaarsproducten te combineren. Deze gegrilde groene asperges met daslooksaus zijn heerlijk als lunch, voorgerechtje of zelfs als vegetarisch hoofdgerecht. Het is nu aspergetijd, geniet ervan zo lang het kan.

 

Groene asperges

 

Ik ben gek op asperges en de groene asperges zijn heel erg geschikt om te grillen. Wel kook ik ze altijd even van tevoren, dat vind ik lekkerder. Ze zijn dan nog wel knapperig als je ze gegrild hebt, maar niet meer zo hard.

 

Witte asperges zijn ook heerlijk, maar voor sommige gerechten gebruik ik liever de groene.
Het voordeel van de groene asperges is dat ze langer verkrijgbaar zijn dan de witte. Groene asperges zijn ook veelzijdig, je kunt zo koken, stomen, grillen (op de barbecue) en zelfs ook nog rauw eten.
Groene asperges zijn overal lekker bij, of het nu een Aziatisch wokgerecht is, Vietnamese springrolls, een Hollandse stamppot of in een Italiaanse frittata of pasta.
Daarnaast zijn groene asperges in het seizoen vaak goedkoper dan de witte asperges en ze zijn ook nog eens supergezond.

 

Daslook

 

Daslook is een bijzonder kruid. Je kunt het in het ‘wild’ vinden in bosachtige gebieden of parken. Vanaf februari komen de blaadjes tevoorschijn en na juni verdwijnt de plant weer. Het blad lijkt een beetje op het blad van de lelietjes-van-dalen, maar pas op dit blad is giftig. Je kunt daslook heel goed herkennen, door op het blad te wrijven. Als je een sterke knoflooklucht ruikt, dan weet je dat je daslook te pakken hebt. Daslook is namelijk familie van de knoflook, het wordt daarom ook wel wilde knoflook genoemd.
Daslook is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond.
Deze daslookmayonaise is trouwens ook heel erg lekker bij de asperges.

 

 

Recept Gegrilde groene asperges met daslooksaus: