Ik heb sinds een paar jaar daslook in de tuin staan en daar ben ik erg blij mee. Nu in maart kan ik de blaadjes al plukken en heb daar vandaag een heerlijke daslook mayonaise van gemaakt. Een prachtig groene mayonaise die het goed zal doen bij gegrilde vis, vlees, groenten of op een sandwich.

 

Daslook

 

De daslook behoort tot de Allium familie, dit zijn de uiachtige planten. Het heeft ovale felgroene tot donkergroene blaadjes. Deze plant groeit in groepjes en je vindt ze op schaduwrijke plekken in het park of bos.
De daslook vind je in het voorjaar tot juli. Dan verdwijnen de blaadjes en komen ze pas in het voorjaar weer op. De plant heeft dezelfde soort witte bloemen als de knoflook.
Het wordt dan ook wel wilde knoflook genoemd, ook omdat het blad een echte knoflooksmaak heeft. En je kunt het blad al ruiken als je in de buurt bent, de sterke uien/knoflooklucht komt je dan tegemoet.
Je kunt het blad rauw verwerken in gerechten zoals salades, soepen, kruidenboter, pesto of deze daslook mayonaise.

 

Ik heb het blad nu rauw fijngehakt om er eerst olie van te maken waarvan je dan weer mayonaise maakt. Maar je kunt het ook op een professionele manier doen. Dan blancheer je de daslook ongeveer 30 seconden in gezouten kokend water. Giet je het af en doe je het blad onmiddellijk in ijswater. Giet het dan weer af en dep het droog. Daarna snijd je het in stukken en hak je het fijn in een blender samen met de olie. En als je het dan helemaal goed wilt doen, laat je de olie ook nog door een zeef lopen zodat je een hele gladde groene olie overhoudt. Zo doen de chefs het, maar van mij hoef je dit niet te doen hoor.

 

Mayonaise

 

Zelf mayonaise maken is echt niet zo moeilijk. Probeer het eens want het is ontzettend lekker. Je kunt zelf de smaak bepalen en je weet wat erin zit. Behalve wat citroensap is de echte smaakmaker de blaadjes van de daslook.
Het nadeel is wel dat je met rauwe eidooiers werkt, dus niet voor iedereen geschikt en dat het maar beperkt houdbaar is.
Maar deze mayonaise is zo lekker, die gaat echt wel snel op (haha).

 

Het belangrijkste bij het maken van mayonaise is dat je alle ingrediƫnten op kamertemperatuur laat komen. Doe je dit niet, dan kan het in de schift raken.
Als je de daslook mayonaise gemaakt hebt, doe dit in een brandschone pot en bewaar je het goed afgesloten in de koelkast. Daar kan je het een paar dagen bewaren (niet langer dan drie).

 

 

Recept Daslook mayonaise: