Ik heb heel veel daslook in mijn tuin staan en dit jaar komt het al vroeg naar boven. Maar wat ga je doen met al die daslook? Nou deze overheerlijke zalm met een daslookkorst uit de oven maken. Een mooie roze zalm met een knalgroene topping, prachtig toch? Serveer dit tijdens een speciaal etentje thuis.
En als je geen daslook kunt vinden of het is niet meer in het seizoen, kan je deze zalm natuurlijk ook maken met andere verse groene kruiden.

 

Zalm

 

Wij zijn gek op zalm, daarom staan er best wel veel zalmrecepten op de site. Dus als jij ook zo gek op zalm bent, dan bof je met al deze recepten, zoek ze maar eens op.
Je kunt een hele zalmzijde gebruiken voor dit recept of je vraagt jouw visboer of hij een mooi stuk zalm heeft voor je. Koop wel een vis met het ASC-keurmerk, dit is een verantwoord gekweekte vis of een MSC- keurmerk dit staat voor een duurzaam gevangen vis.
Als je een hele zalm koopt en deze lijkt te veel voor het aantal eters, dan kan je zelf er een mooi stuk van snijden. Gebruik de afsnijdsels voor deze heerlijke Poke bowl van bloemkoolrijst met zalm.

 

Daslook

 

Daslook is een groen kruid wat vroeg in de lente te vinden is in bosrijke gebieden. Het blad lijkt een beetje op een tulpenblad, maar je kunt goed ruiken dat het daslook is. Dit kruid ruikt namelijk naar knoflook, vandaar dat de Engelse benaming ook wild garlic is. Heerlijk om te gebruiken in diverse recepten en daarnaast ook nog eens supergezond. Je kunt het blad, de knolletjes en ook de bloemen eten. Ik zou het alleen maar bij het blad en de bloemetjes houden, als je de knolletjes eet krijg je volgend jaar geen daslook meer.
Dus als je het ziet staan, pluk het snel want het seizoen is weer snel voorbij.

 

Was het blad voor het gebruik goed, want je weet niet of er dieren overheen geplast hebben. Leg het te drogen op een schone theedoek of keukenpapier of draai het voorzichtig droog in een slacentrifuge.
Van de daslook kan je onder andere een Daslook en walnoten pistou, Daslook mayonaise, Daslookpesto of boter van maken. Of je verwerkt het in een Stamppot of Soep.

 

Tips:

 

Als de daslook niet in het seizoen is, kan je dit vervangen door andere verse groene kruiden zoals peterselie, dille of basilicum, wat jou maar lekker lijkt.

Ik heb gezouten macadamia noten gebruikt. Ze zijn niet goedkoop, maar wel erg lekker. Je zou het eventueel kunnen vervangen door cashewnoten of walnoten.

Wij hebben er sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes erbij gegeten.

 

 

Recept Zalm met een daslookkorst: