Heerlijk de daslook piept uit de grond in mijn tuin. Nu heb ik vorig jaar al heel veel recepten gemaakt met deze daslook en nu moet ik natuurlijk weer nieuwe gerechten ermee verzinnen. Het zijn deze heerlijke gebakken krieltjes met daslook geworden. En als het daslook niet meer in het seizoen is, kan je ze ook maken met bijvoorbeeld basilicum, waterkers of peterselie.

 

Daslook

 

Sinds een paar jaar hoef ik niet meer op zoek naar daslook omdat ik het in mijn eigen tuin heb staan. Een deel heb ik van een aardige dorpsgenoot ontvangen na mijn oproep op Facebook. Het andere deel komt uit mijn zusjes tuin. Zij bleek heel veel daslook te hebben en wist zich er geen raad mee. Nou ik wel kan ik je vertellen. Dit heerlijke groene blad met de milde smaak van knoflook kan je in heel veel gerechten toepassen.

 

Je vindt daslook vroeg in de lente in bosrijke gebieden. Het blad lijkt een beetje op een tulpenblad, maar je kunt goed ruiken dat het daslook is. Het blad ruikt namelijk naar knoflook, vandaar de Engelse benaming wild garlic.
Niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond. Je kunt het blad, de bloemen en ook de knolletjes eten. Ik zou het alleen maar bij het blad en de bloemetjes houden, als je de knolletjes eet krijg je volgend jaar geen daslook meer.
Dus als je daslook ergens ziet staan, pluk het snel want het seizoen is weer snel voorbij.

 

Spoel het blad voor het gebruik goed schoon, je weet niet of er dieren overheen geplast hebben. Leg het te drogen op een schone theedoek of keukenpapier of draai het voorzichtig droog in een slacentrifuge.
Van de daslook kan je onder andere een Daslook mayonaise, Daslookpesto of Daslookboter van maken.

 

Aardappelen

 

Ik heb nu hele jonge en verse krieltjes gebruikt en deze even voorgekookt. Maar je kunt ook een andere aardappel gebruiken. In mijn blog Aardappelsoorten lees je alles of de verschillende aardappelen en hun toepassingen.

 

Tip:

 

Deze aardappeltjes zijn heerlijk als bijgerecht bij kip, vlees of vis. Wij hebben er deze ribkarbonade met knoflook en salie en een groene salade bij gegeten.

 

 

Recept Gebakken krieltjes met daslook: