De ANZAC biscuits hebben hun oorsprong in Australië en Nieuw-Zeeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bakten vrouwen deze koekjes voor de soldaten en stuurden ze hiermee naar het front. De koekjes zijn zodanig gemaakt dat ze lang houdbaar zijn. De ANZAC is de afkorting voor: Australian and New Zealand Army Corps. Op 25 april is het de nationale herdenkingsdag van Anzac biscuits. Het is de dag van de eerste grote militaire actie die door het Australische en Nieuw-Zeelandse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gevoerd.

 

Deze koekjes zijn heel lang houdbaar en door de ruime portie suikers waren ze voor de mannen ook een bron van energie. De Anzac bikkies zijn zowat het Australische en Nieuw-Zeelandse equivalent van een Amerikaanse chocolate chip cookie denk ik. Je kunt ze overal vinden maar ze smaken het lekkerste als je ze zelf maakt en elke mama heeft zo wel haar eigen twist. Bruine suiker, golden syrup, bicarbonaat of zelfrijzende bloem…er zijn wel heel wat recepten in de omgang.

 

ANZAC

 

Het favoriete koekje van Australië! We houden van ze vanwege hun boterachtige karamelsmaak, hoe knapperig ze zijn, dat het een vergevingsgezind recept is.
Er is mij verteld dat de originele Anzac biscuits zo hard waren als steen, zo hard zelfs dat sommige soldaten ze vermalen en als pap gebruikten.
Ik denk dat de Anzac koekjes zoals we ze vandaag de dag kennen veel meer in de smaak vallen! De warme zoetheid van de gouden siroop, gecombineerd met de gezonde goedheid van haver en kokos, is een smaak die uniek is voor dit knapperige Australische koekje!

 

Maken

 

Het bereiden van deze koekjes is heel eenvoudig, je smelt de boter met golden syrup, voegt de bakpoeder toe en mengt het door de droge ingrediënten. Rol balletjes, maak ze plat en bakken maar!
Anzac koekjes moeten knapperig zijn! Net als het origineel dat meer dan een eeuw geleden door de soldatenvrouwen werd gemaakt!
Maar eigenlijk, als je ze zachter wilt, is het heel eenvoudig: verkort gewoon de baktijd met een paar minuten.

 

Golden Syrup*

 

Het enige ingrediënt dat misschien niet zo bekend is ons land is golden syrup. Het is een amberkleurige siroop met de consistentie van honing en heeft een toffeesmaak.
De beste vervanger voor golden syrup is een combinatie van 1 deel stroop plus 3 delen honing. De smaak en de kleur lijken erg op elkaar.
Je kunt golden syrup sowieso online bestellen. En als je het dan toch gekocht hebt, maak er dan ook deze heerlijke Klassieke Engels Treacle tart van.

 

Tips:

 

Het deeg is behoorlijk bros, zoals los zand. Probeer zo goed mogelijk er balletjes van te maken en druk deze voorzichtig plat, zodat ze niet uit elkaar vallen.
Het deeg moet stevig genoeg zijn zodat je er balletjes van kunt rollen zonder dat het aan je handen blijft plakken, maar soepel en nat genoeg zodat je de balletjes plat kunt maken zonder dat het deeg afbrokkelt. Als je deeg te plakkerig is, voeg dan meer bloem toe, als het te droog is, voeg dan meer gesmolten boter toe. Maak je geen zorgen, het is een behoorlijk vergevingsgezind koekjesdeeg!

De klassieke Anzac cookies zijn iets platter dan deze versie. Ik hou van het ‘American Cookie’ gehalte, een koekje mag wat bite hebben. Maar ben je enkel fan van the real deal? Maak de koekjes dan voorzichtig wat platter met je hand of met de bolle kant van een lepel.

Anzac biscuits blijven ongeveer een week knapperig in een luchtdichte verpakking. Daarna worden ze iets zachter, maar zijn nog steeds goed! Als de koekjes zacht worden, kunnen ze krokant worden in de oven (5 minuten op 180°C).

 

 

Recept ANZAC biscuits: