Ik had heerlijke rozenbotteljam van Bonne Maman gekregen en had al een heerlijke Gin & Tonic en een Chiapudding met deze jam gemaakt. Maar de pot was nog niet leeg, wat zal ik er nog meer van maken? Omdat ik al met Kerstrecepten bezig ben, kwam ik op het idee om er lekkere Kerstkoekjes van te maken. Nou dat is gelukt hoor, deze bladerdeegkoekjes met jam, walnoten en cranberries.

 

Koekjes

 

Zoals jullie inmiddels misschien al weten ben ik niet zo’n koekenbakster. Maar deze koekjes zijn zo makkelijk te maken, dat kan iedereen.
Er zijn enkele recepten die ik ontwikkel vanuit nieuwsgierigheid, ik pas aan en ik meet, ik noteer en ik weeg. En er zijn recepten die ik per ongeluk ontwikkel, als ik me een beetje verveel (gebeurt weinig hoor). Meestal kijk ik wat ik dan nog in de koelkast en keukenkastjes heb staan en ga dan aan de slag.
Dus pak een rol of plakjes bladerdeeg, een jam, nootjes en gedroogd fruit wat je nog hebt staan en bereid deze zalige koekjes.

Bladerdeegkoekjes met jam, walnoten en cranberries

 

Bladerdeeg

 

Je kunt een rol vers bladerdeeg gebruiken, maar wellicht heb je nog een pak met bladerdeegplakjes in de vriezer liggen.
Het maakt niet uit welke vorm koekje je kiest, het kan rond, vierkant, ster- of hartvormig of langwerpig zijn.

 

Vulling

 

Maak vervolgens je vulling. Ik heb rozenbotteljam gebruikt omdat ik die nog had staan. Achteraf had ik beter een vulling kunnen maken van de jam gemengd met de gehakte cranberries en walnoten*.
En ik vond de koekjes niet zoet genoeg, dus wellicht kan jij wat suiker toevoegen aan het mengsel of een zoetere jam gebruiken.
Je kunt ook experimenteren met allerlei andere jamvullingen, zoals aardbei, frambozen of vijgenjam. En natuurlijk kan je allerlei soorten gedroogd fruit en/of noten erin doen.

 

Tips:

 

Je kunt de koekjes 3-4 dagen bewaren (mits luchtdicht verpakt). Het lekkerst zijn ze als je ze gelijk eet. Ze zullen namelijk wel hun knapperigheid verliezen als je ze bewaart.

Deze Cranberry amandelspijs taartjes zijn ook leuk te maken van bladerdeeg.

Ik heb een ronde steekvorm van 7,5 cm gebruikt.

 

 

Recept Bladerdeegkoekjes met jam, walnoten en cranberries: