Deze stamppot is zowel ’s winters als zomers lekker. Als de winter voorbij is, betekent het niet dat je geen stamppot meer eten kunt. Het is geen superzwaar gerecht, maar een heerlijke kruidige stamppot met de smaken van het Midden-Oosten. Hollandse bloemkoolstamppot met sucuk en baharat, een heerlijk twist op een klassieke stamppot. Dit wil je proeven!

 

Stamppot

 

De naam zegt het al …. stamppot. Er wordt wat afgestampt in de Hollandse keuken en vooral ’s winters zijn de stamppotjes populair. Maar dit gerecht wordt maar deels gestampt, namelijk alleen de aardappelen. Het is geen stamppot waar de aardappelen en groenten met elkaar gekookt en gestampt worden, maar de bloemkool wordt apart bereid. Deze wordt namelijk gebakken in een pan met die heerlijke warme baharat specerijenmix. Met daarbij de Turkse sucuk worst, maakt dat je iets bijzonders op tafel zet!

 

Bloemkool

 

Bloemkool werd vroeger heel lang gekookt en met een (kaas)sausje geserveerd. Die tijden zijn allang voorbij. Bloemkool is de populaire groente van vandaag en die wordt niet meer snotgaar gekookt. Bakken of roosteren geeft deze groente zoveel meer smaak. Ook wordt het veel gebruikt als bloemkoolrijst, een mooi alternatief voor de gewone rijst.

 

Omdat de bloemkolen momenteel zo duur zijn omdat ze niet in het seizoen zijn en daarom uit het buitenland moeten komen, heb ik voor het eerst bloemkoolroosjes uit de vriezer gebruikt voor deze stamppot. En dat is prima bevallen, dit is goedkoop en ze zijn al geblancheerd waardoor ze minder lang hoeven te bakken. Groente uit de diepvries zijn een goed alternatief voor verse, ze worden namelijk direct na de oogst ingevroren waardoor alle voedingsstoffen erin blijven.
Als de Hollandse bloemkolen weer in het seizoen zijn, neem je die natuurlijk.

 

Tips:

 

Voor een stamppot neem je het liefst kruimige aardappelen*. In mijn blog: Aardappelsoorten lees je welke dat zijn.

Baharat** is een specerijenmix uit het Midden-Oosten. Het is een warme mix bestaande uit o.a. paprika, koriander, peper, komijn, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en cayennepeper. Kan je deze specerijmix niet vinden, gebruik dan ras-el-hanout hiervoor in de plaats of maak zelf deze 7-kruidenmix.

Sucuk*** is een gekruide droge worst uit de Turkse keuken. Deze wordt meestal gemaakt van rundvlees. Je kunt dit kopen in een Turkse winkel. Het worstje kan behoorlijk pittig zijn, houd daar rekening mee!
Als je geen vlees bij deze stamppot wil gebruiken, dan kan je blokjes feta erbij doen.

Extra nodig: stamper

 

 

Recept Bloemkoolstamppot met sucuk en baharat: