Ik ben dol op een gebraden of geroosterde kip en elke keer probeer ik de kip op een andere manier te bereiden. Deze keer heb ik een zalige geroosterde berbere kip gemaakt, met de Afrikaanse smaken van de berbere specerijenmix. Ik zou elke week wel een gebraden kip kunnen eten. En het hoeft niet elke keer op dezelfde manier te worden bereid. De geur van geroosterde kip in de keuken is al zo lekker. Het kan buiten regenachtig, stormachtig of ijskoud zijn, maar binnen is alles gezellig en goed met een kippetje in de oven. Dit is wat een gebraden kip voor mij kan doen. Zijn jullie ook zo gek op kip?

 

Berbere*

 

Deze keer had ik zin in een iets meer exotische kip. Dus opende ik mijn kruidenkast en begon alle kruidenpotjes te bekijken. Za’atar, sumac, ras el hanout, garam masala, vijfkruidenpoeder… eindelijk trok er eentje mijn aandacht. Mijn zelfgemaakte berbere specerijenmix. Deze geweldige Ethiopische kruidenmix van paprika samen met andere specerijen zoals koriander, kurkuma, piment, kaneel, gember, komijn, kardemom, zwarte peper, nootmuskaat en kruidnagel, geeft zoveel smaak aan een gerecht.

Berbere betekent heet in het Amhaars, en deze melange wordt veel in Ethiopische gerechten gebruikt. Tegenwoordig kan je het online bestellen, maar je kunt het ook zelf samenstellen. In mijn blog; Specerijenmixen vind je het recept hiervoor.

 

Kip

 

Terug naar de kip. Ik had gekozen voor de specerij, nu nog de kip klaarmaken. Ik besloot het samen met de groenten te roosteren in een ovenschaal. Maar eerst heb ik de kip royaal gekruid en gezouten een uur op het aanrecht laten staan. Toen het tijd was om te braden, heb ik eerst nog de aardappelen en groenten even gekookt. Daarna alles in een ovenschaal gelegd en in de hete oven gedaan. De kip is klaar als de bout een kerntemperatuur van 70°C heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van de kip kan dit ongeveer 1 tot 1½ uur duren.

 

 

Recept Geroosterde berbere kip: