Voor een online fotografie workshop moesten we Haagse bluf maken. Dat kwam goed uit want dit recept stond al heel lang op mijn to cook lijstje. Een lekker luchtig ouderwets toetje gemaakt van slechts een paar ingrediënten.

 

Haagse bluf

 

Het is een klassiek nagerecht die zijn oorsprong dus in Den Haag heeft. Maar waar komt die naam vandaan? Nou waarschijnlijk omdat de Hagenaren een ‘air’ zouden hebben. Met hun neus in de lucht zeg maar. En dat is wat dit toetje is, alleen maar lucht. Luchtig opgeklopte eiwitten met suiker en bessensap.

 

Het is behoorlijk zoet door de bessensap en suiker in de opgeklopte eiwitten, ik heb daarom minder suiker erbij gedaan. En ondanks dat het een vrij luchtig dessert is, zit je er snel van vol. Ik tenminste wel.

 

Rode bessensaus

 

De bessensap kan je in flesjes bij de supermarkt kopen, maar ik heb het zelf gemaakt. Ik wilde namelijk besjes kopen als garnering en de groenteboer verkocht ze alleen maar in grote bakjes van 500 gram. Ja zoveel garnering had ik nou ook weer niet nodig, dus zelf maar heerlijke bessensap gemaakt van ongeveer 400 gram van deze besjes. Helemaal niet moeilijk om te doen en zoveel lekkerder. Als jij de bessensap ook zelf gaat maken, doe dit dan bijtijds, de bessensap moet namelijk wel goed gekoeld door de eiwitten geklopt worden.

 

De rode bessensaus maak je dus van verse rode bessen. Ik heb geleisuiker speciaal* hiervoor gebruikt, dat zorgt ervoor dat de saus mooi bindt. En van deze speciaal suiker, heb je veel minder suiker nodig dan de ‘gewone’ geleisuiker. Voor extra smaak heb ik de rasp en het sap van de mandarijn erdoor gedaan.
De hoeveelheid saus is precies genoeg voor het toetje.

En nog zo’n ouderwets Hollands toetje met bessensaus is Griesmeelpudding.

 

Tips:

 

Bij het splitsen van de eieren moet je er goed opletten dat er geen eigeel meekomt bij het eiwit, anders worden de eiwitten niet goed stijf.

Voor een iets zoetere Haagse bluf kan je eventueel meer suiker toevoegen bij het kloppen.

Haagse bluf wordt gemaakt van rauwe eieren, dit is niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen en hele kleine kinderen. Houdt daar rekening mee.

Van de overgebleven eidooiers kan je een lekkere mayonaise maken.

Je kunt het toetje ook nog serveren met een krokant koekjes zoals kletskoppen of lange vingers.

 

 

Recept Haagse bluf: