Mijn vader was gek op de Indonesische keuken en vond het heerlijk om een uitgebreide rijsttafel te maken. Dan was hij de hele week bezig met het marineren en voorbereiden hiervoor en vond het geweldig als wij dan allemaal met aanhang thuis kwamen eten. Wat kon hij daarvan genieten. Die liefde voor koken en lekker eten heeft hij ons echt meegegeven. Mijn moeder trouwens ook, ze konden beide heel goed koken. Ik heb nu eens het Indonesisch stoofvlees Rendang gemaakt zoals mijn vader dit maakte en het smaakte net zoals hij het maakte.

 

Rendang

 

Indonesisch stoofvlees Rendang is een klassieker uit de Indonesische keuken, geliefd over de hele wereld. Het wordt vaak een curry genoemd, maar is dat eigenlijk niet. Rendang is een recept op basis van rundvlees, citroengras, gember, knoflook, ui, rode peper en kokosmelk en kent vele variaties. Dit is mijn vaders recept.

 

Je kunt rendang met verschillende soorten vlees maken, zoals rund (rendang daging sapi), eend, geit of kip. Of je maakt er een vegetarische versie van met groenten zoals bloemkool, pompoen, cassave, zoete aardappel of een andere knolsoort. Ik wil het ook nog eens proberen met jackfruit, pulled oats of vegetarische kipstukjes.
Laat het vlees of groente langzaam en lang garen in de kokosmelk en specerijen en kruiden, de zogenoemde boemboe.
Hoe lang het vlees moet garen ligt aan de kwaliteit en het soort vlees wat je ervoor gebruikt.

 

Je begint met het maken van de boemboe. Hiervoor pureer je rode pepers, gember, uien, knoflook, citroengras, koenjit, komijn en koriander met wat water in een blender of keukenmachine tot het een dikke boemboe geworden is. Je kunt de boemboe ook maken in een vijzel, dit is de traditionele manier.

 

Door het lange stoven zal het vocht steeds meer verdampen en krijg je een mooie donkere droge rendang. Als je liever een rendang met wat meer saus hebt, kan je op het laatst nog wat water, bouillon of kokosmelk toevoegen.
Je kunt rendang ook in een slowcooker bereiden als je die hebt.

 

Indonesisch stoofvlees Rendang

Tip:

 

Mocht je nog rendang overhouden (ik denk het niet), maak er dan eens een heerlijk loaded fries van.

 

Erbij

 

Serveer bij Rendang Sajoer boontjes, zoetzure komkommer en/of Atjar.

 

 

Recept Indonesisch stoofvlees Rendang: