Ik mocht verse biologische rammenasjes uit onze Flevopolder ontvangen. Ik heb er een paar verwerkt in deze heerlijke ingelegde zoetzure rammenas. Na het schillen heb ik de rammenas in dunne plakjes gesneden en gemarineerd in rijstwijnazijn met suiker, zout en rode peper. Het is mijn variant op de Japanse pickled daikon.

 

Rammenas

 

De zwarte rammenas wordt ook wel de winter rettich genoemd. Je kunt deze rammenas in de vorm van een wortel of in een knolletje vinden. Het is een heel oud gewas en het wordt weinig geteeld in ons land. In Duitsland zijn ze er gek op, daar vind je ze veel.
De zwarte schil van de rammenas kan je niet eten, die moet je dus schillen. De smaak is scherp en lijkt op die van een radijsje. Daar is het ook familie van, net zoals de rettich en de mierikswortel.

 

De rammenas is dus een soort vergeten groente, alhoewel je het wel kan vinden in biologische winkels. Vergeten groenten zijn groenten die vroeger veel gegeten werden, maar nu een beetje in een vergeethoek zijn geraakt. Dat kan door de smaak komen, wat men vroeger lekker vond, vinden we nu misschien niet meer zo lekker. Of de groenten zijn zeer bewerkelijk of hebben een lange bereidingstijd nodig.

 

Aziatische smaken

 

Door de rammenas te marineren in rijstwijnazijn met suiker en rode peper, ontstaat er een Aziatisch bijgerecht. Het is lekker pittig, een beetje zoet en lekker fris en knapperig. In Aziatische landen zijn dit soort ingelegde groenten een must bij de maaltijd. Samen met rijst natuurlijk.

 

Mocht de rammenas niet in het seizoen zijn, neem dan een rettich of radijsjes.
De pittigheid zal iets verdwijnen door het inleggen in de azijn, maar je krijgt weer een andere pittigheid ervoor in de plaats door de rode peper in de marinade. Houd je niet zo van spicy, laat de rode peper dan achterwege. Maak het zo zoet of zuur als jij zelf lekker vindt.

 

Wij hebben de ingelegde zoetzure rammenas gegeten bij deze Tataki van longhaas en dat was een top combinatie.

 

Tips:

 

Deze ingelegde rammenas blijft – goed afgesloten in een potje – wel een maand houdbaar in de koelkast.

Je kunt de suiker ook vervangen door een ander zoetmiddel.

Nog een lekker recept is deze Salade met met koolrabi, rammenas en gerookte eendenborst.

 

 

Recept Ingelegde zoetzure rammenas: