Ik had nog nooit van butter en eek gehoord, maar er was iemand zo vriendelijk om mij hierop te wijzen via mijn site. Butter en eek is een typische saus uit Volendam en bestaat uit slechts twee ingrediënten, namelijk boter en azijn. Deze heerlijke saus wordt natuurlijk bij vis geserveerd. Ik heb Kabeljauw met butter en eek en daar nog extra Hollandse garnaaltjes aan toegevoegd om er een feestelijk visgerecht van te maken.

 

Volendamse butter en eek

 

Ik hou wel van deze typische streekgerechten, dus als jullie er nog eentje hebben, laat het mij weten. Vis met butter en eek wordt dus gewoon geserveerd in restaurants in Volendam. De verhoudingen zijn 5 delen boter op 1 deel azijn. Misschien vind jij het lekkerder als het nog wat zuurder is, dan voeg je nog wat azijn toe. Ik wijk dus een beetje af van het originele recept en heb witte balsamico azijn gebruikt. Deze azijn is wat milder dan gewone witte natuurazijn. Je moet wel voorzichtig zijn met het bereiden van deze saus, als het te warm wordt gaat het namelijk in de schift. Niet koken dus!

 

Azijn in een saus klinkt misschien niet zo lekker, maar dat is het wel. Het zure van de azijn valt weg tegen het romige van de boter en hierdoor ontstaat een heerlijke krachtige saus die erg lekker is bij vis. Je kunt de saus bij elk soort vis gebruiken, ik heb nu kabelkauw genomen.
Lijkt me ook erg lekker bij zalm, dat ga ik de volgende keer proberen.

 

Kabeljauw

 

Kabeljauw bak je niet al te lang, je wilt dat de vis niet uit elkaar valt. Door voor het bakken de vis te bestrooien met zout en dan weer even in de koelkast te leggen, wordt de vis wat stevigere en valt het minder uit elkaar tijdens het bakken. Voor het bakken veeg je het zout eraf.
De vis is prachtig wit, stevig en heerlijk sappig (mits goed bereid). Je kunt deze vis bakken, grillen stoven of koken. Kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar.
Probeer ’s winters eens de zogenaamde winterkabeljauw Skrei. Deze lekkere en spierwitte vis met stevig visvlees komt in de wintermaanden uit Noorwegen.

 

Tips:

Je kunt de saus eventueel binden met wat kookvocht van aardappels of met maïzena, maar ik vind dit niet nodig.
Ik heb gekookte krieltjes, bimi en spinazie erbij geserveerd.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Kabeljauw met butter en eek: