Ik had heel veel kersen gekocht en die moesten eigenlijk wel gegeten worden want ze stonden al een tijdje. Een mooie manier om snel een bak kersen te verwerken is om er een jam van te maken. Nou zag ik laatst jam met chia in onze supermarkt, reden voor mij om deze Kersenjam met chiazaadjes zelf eens te maken.

 

Het voordeel van deze jam is dat het super snel klaar is en de chiazaadjes de jam dikker zullen maken. Dus je hoeft het fruit niet ellenlang te koken voordat de pectine de jam dikker maakt. Ik heb verder alleen een beetje citroensap en agavesiroop gebruikt.
Heb de kersen niet fijn gesneden voor het koken, vind het wel lekker dat er nog kersen te herkennen zijn in de jam.

 

Deze jam is niet heel erg lang houdbaar omdat er geen geleisuiker in zit en omdat het niet heel erg lang gekookt heeft. Bewaar het potje goed afgesloten in de koelkast en het blijft een week goed.
De jam is niet super zoet, maar je kunt er zoveel of weinig agavesiroop in doen als jij zelf lekker vindt. Natuurlijk kan je de agavesiroop ook vervangen door honing.
En natuurlijk kan je ook elk ander soort fruit gebruiken om deze jam te maken.

Ik heb ook nog van de vele bramen die ik in de tuin heb, een bramenjam met chiazaadjes gemaakt.

Kersenjam met chiazaadjes

 

Door de chiazaadjes en het feit dat je geen lading suiker gebruikt, is deze jam een soort van verantwoord alternatief voor de gewone jams.
De jam is lekker op een beschuitje, toast of croissant, maar natuurlijk ook heerlijk door de yoghurt of kwark.
Deze hoeveelheid is genoeg voor 1 jampotje.

 

Zelfgemaakte jam

 

Mocht je nou wat jam overhouden, dan kan je hier lezen wat je nog meer kunt doen met deze jam.

 

 

Recept Kersenjam met chiazaadjes: