Oh ik heb toch een heerlijk ijsrecept voor jullie. Dit Koffie kardamom ijs met vijgen is een ideale en lekkere afsluiter van een speciaal dinertje thuis. Vooral nu de verse vijgen weer te vinden zijn bij de groenteboer, is het een mooi excuus om dit ijs te maken.
De koffie en kardamom geven dit ijs een aromatische smaak, het is een perfecte combinatie met de gedroogde en verse vijgen. Verwenijs ten top en ook nog eens heel makkelijk te maken.

 

IJs

 

Ik ben gek op ijs en sinds ik Nigella Lawson koffie ijs heb zien maken, gebruik ik dit recept voor heel veel ijssoorten. De basis is slagroom en gecondenseerde melk. Als je dit samen opklopt heb je al het makkelijke begin voor ijs. Je kunt er allerlei smaken aan toevoegen zoals bijvoorbeeld instant koffiepoeder voor een lekker koffie ijs. Maar chocolade of Nutella is natuurlijk ook erg lekker. En als je de gecondenseerde melk laat karameliseren, dan maak je een te lekkere Dulce de Leche ijs met zeezout.

 

Omdat er zoete gedroogde vijgen door het mengsel gaan, wordt het ijs wel erg zoet. Om dit op te heffen heb ik Griekse yoghurt doorheen gemengd.
Neem wel lekkere zachte gedroogde vijgen en niet van die hele harde, dan is niet lekker. Ik koop die gedroogde vijgen meestal bij de Lidl, die zijn lekker zacht.

 

Koffielikeur

 

Als je een likeur door het ijsmengsel roert, bevriest het ijs minder hard. Alcohol wil namelijk niet bevriezen, waardoor het ijs wat zachter blijft. Wil je geen alcohol gebruiken, laat het dan achterwege, maar weet wel dat het ijs dan wat harder wordt.

 

Zoete dukkah*

 

Ik vind het lekker om bij ijs ook nog iets ‘knapperigs’ te serveren. Je kunt natuurlijk een lekkere kletskop erop serveren, maar deze zoete dukkah geeft ook een lekkere crunch en versterkt de Midden-Oosterse smaken nog meer. Dukkah is een Egyptische specerijen en notenmix en ik heb daar een zoete versie van gemaakt. Hierin zitten pistachenoten, blanke hazelnoten, kaneelstokjes, kardamom peulen, sesamzaadjes, maanzaadjes, anijszaad en honing. Je kunt deze dukkah heel makkelijk zelf maken, het recept vind je hier.

 

 

Recept Koffie kardamom ijs met vijgen: