De warme dagen blijven maar komen en op deze dagen is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Maar ja, na een paar glazen water wil je wel iets anders toch? Nou ik heb een heerlijk drankje voor jullie, namelijk deze lapsang souchong ijsthee met kokoswater. Het rokerige van de lapsang souchong thee en het tropische van het kokoswater, maakt het tot een heerlijke combinatie.

 

Lapsang souchong

 

De lapsang souchong is een hele bijzondere theesoort. Het is een Chinese thee die na de pluk boven brandend hout gedroogd wordt. Door die rook ontstaat die karakteristieke rokerige smaak van de thee. Het is een echte robuuste zwarte thee voor de liefhebber, waarvan je lekker kunt genieten aan het eind van de dag of bij of na een etentje. De thee gaat namelijk heel goed samen bij geroosterd vlees, of bij het nagerecht zoals een rijpe kaas of chocolade.

 

Van deze thee kan je trouwens ook heerlijke cocktails maken. Doe bijvoorbeeld een scheut(je) rum, whisky of een likeur in deze ijsthee en je hebt al een heerlijke cocktail.
De thee is heel goed te gebruiken om te roken, zoals eendenborst, kipfilet of vis. Of stoom de vis in een stoommandje met lapsong souchong thee eronder, ook heerlijk.

 

IJsthee

 

Ooit in Amerika ontstaan en nu drinkt de hele wereld ijsthee. Er zijn tal van lekkere ijsthee soorten te koop, maar de meesten zitten vol met suikers. Maak daarom zelf een ijsthee zoals bijvoorbeeld deze Hibiscus munt ijsthee, Peren ijsthee of Aardbeien hibiscus ijsthee. Neem een theesoort die jij lekker vindt en breng het zelf op smaak.

 

Thee zetten

 

Lapsang souchong thee moet echt gezet worden met kokendheet water. Laat het water hiervoor koken, doe het in een theekan en voeg de theezakjes of losse thee toe. Laat dit een paar minuten trekken, de thee mag donker en krachtig zijn omdat het nog gemengd wordt met het kokoswater.

 

Deze thee kan je ook heel goed zetten met koud water, de zogenaamde koude methode.
Doe hiervoor de theezakjes of losse thee in een kan en voeg daar koud water aan toe. Dek de kan af en zet het minimaal 12 uur in de koelkast. Zeef de thee voordat je deze gaat gebruiken.

 

IJsblokjes

 

Ik heb de afgekoelde thee in een ijsblokjesvorm gedaan en dit laten bevriezen. Deze ijsklontjes heb ik toen met het kokoswater in de blender gedaan om er een ijskoude ijsthee van te maken. Het voordeel hiervan is dat het lekker koud is en de ijsthee niet verwatert door het smelten van ijsklontjes. En als je lapsang thee ijsblokjes in de vriezer hebt liggen, kan je te allen tijde een heerlijke ijsthee maken.
Maar je kunt ook de koude thee met het koude kokswater mengen, dit in de glazen doen en daar ijsklontjes indoen.

 

 

Recept Lapsang souchong ijsthee met kokoswater: