Ik ben in deze bijzondere tijd niet aan het hamsteren, maar kritisch aan het kijken wat ik nog in de vriezer en voorraadkast heb staan. Mooie manier om deze eens op te schonen en alles te gebruiken wat ik nog op voorraad heb. De vriezer ligt vol met fruit, zo ook met bramen uit eigen tuin. Ik heb er een heerlijke bramenjam met chiazaadjes van gemaakt en daarvan weer deze ontbijt parfait met bramen.

 

Parfait

 

Behalve een heerlijk ijsgerecht kan parfait ook ontbijtje zijn. De meeste ontbijt parfaits bestaan uit yoghurt met een laagje fruit en afgetopt met granola. Ze zijn verantwoorde ontbijtjes, zien er mooi uit in een glaasje, ze zijn lekker vullend en je kunt ze de avond ervoor al klaarmaken. Hoe leuk is dat!
Ze zijn zo lekker, je kunt ze zelfs ook eten als nagerecht of tussendoortje.

 

Tips voor het maken van een ontbijt parfait:
Gebruik yoghurt, Griekse yoghurt, sojayoghurt, kwark als basis.
Maak een jam of puree van fruit wat je nog in huis hebt of wat jou lekker lijkt. Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, het kan allemaal.
Je kunt de parfaits in jampotjes maken, deze kan je dan afgesloten in de koelkast zetten.
Top ze pas vlak voor het eten af met de granola, anders wordt deze zacht.

 

Jam

 

Het voordeel van deze jam met chiazaadjes is dat het super snel klaar is en de zaadjes de jam dikker maken. Dus je hoeft het fruit niet ellenlang te koken voordat de pectine de jam dikker maakt. Ik heb verder alleen een beetje citroensap en agavesiroop gebruikt.

 

Deze jam is niet heel erg lang houdbaar omdat er geen geleisuiker in zit en omdat het niet heel erg lang gekookt heeft. Bewaar het potje goed afgesloten in de koelkast en het blijft een week goed.
De jam is niet super zoet, maar je kunt er zoveel of weinig agavesiroop in doen als jij zelf lekker vindt. Natuurlijk kan je de agavesiroop ook vervangen door honing.
En natuurlijk kan je ook elk ander soort fruit gebruiken om deze jam te maken.

 

Door de chiazaadjes en het feit dat je geen lading suiker gebruikt, is deze jam een soort van verantwoord alternatief voor de gewone jams.
De jam is lekker op een beschuitje, toast of croissant, maar natuurlijk ook heerlijk door de yoghurt of kwark.

 

Tips:

 

De granola* heb ik zelf gemaakt. Hier vind je het recept ervoor.

 

 

Recept Ontbijt parfait met bramen: