Manlief – die 26 jaar in Amerika gewoond heeft – vroeg mij eens om bananas foster te maken. Ik het geen idee wat het was maar hij kon mij precies vertellen wat het was en hoe je het maakt. Dat heb ik dus een keertje gemaakt voor hem, maar helemaal vergeten er een foto van te maken. Dit ga ik dus nog een keertje doen en het heerlijke recept voor jullie uitschrijven, beloofd! Nu heb ik hiervan een gezondere versie van gemaakt en dit verwerkt in een ontbijt. Het is deze heerlijke overnight oats met bananas foster geworden. Ontbijten is nog nooit zo lekker geweest!

 

Bananas foster

 

Wat is bananas foster? Het is dus een Amerikaans dessert gemaakt van bananen die gebakken worden in roomboter, bruine suiker en kaneelpoeder. Dan wordt het geflambeerd met rum en een banaanlikeur. De gebakken bananen worden geserveerd met de rum saus en een bol vanille-ijs. Het nagerecht komt oorspronkelijk uit New Orleans, maar is nu populair in heel Amerika. Mega lekker natuurlijk maar ook een mega aanslag op je lijn. Maar deze overnight oats met bananas foster is een meer verantwoorde versie hiervan. Probeer het!

 

Overnight oats

 

En nu dan weer een ander recept voor overnight oats. Het is een soort van verantwoord ontbijt geworden die jij nog naar eigen smaak kunt aanpassen. Zo kan je er nog specerijen, lijnzaad, chiazaad, noten, etc. aan toevoegen. Ik heb diverse recepten voor overnight oats op de site staan. Zoek ze maar eens op onder kopje: Recept zoeken en ga dan naar: Sleutelwoorden. Typ daar overnight oats in, dan vind je al deze recepten. Zoals ook deze zalige Pêche Melba overnight oats en Tiramisu overnight oats, die zijn ook gebaseerd op een bekend nagerecht.

 

Overnight oats klinkt toch wel beter dan havermoutpap. Maar eigenlijk is het hetzelfde. Het is een koude pap gemaakt van havervlokken die je een nachtje laat weken in water of (plantaardige) melk. Bereid het ’s avonds en dan staat er de volgende ochtend een heerlijk ontbijt voor je klaar. Je zou het op een koude dag eventueel nog kunnen opwarmen in de oven of magnetron.

 

Ontbijt

 

Wij ontbijten elke morgen en ik probeer daar zoveel mogelijk in te variëren. Het is bijvoorbeeld kwark, Griekse yoghurt of Skyr met vers fruit, granola en/of zaden. Een smoothie of smoothiebowl, overnight oats of warme havermout, muffins en ook chiapuddingen op allerlei manieren zijn mijn favorieten. Als jij ook zo’n liefhebber van ontbijt bent, zoek dan maar eens op de site onder Categorie Ontbijt en je kunt ze allemaal vinden.

 

Tips:

 

Naast de gebakken banaan kan je nog veel meer als topping op de havermout serveren. Ik heb alleen maar kokosrasp en chocodrops gebruikt, maar je kunt nog allerlei soorten noten of zaden erop serveren.

Ik heb voor de ‘rum’ smaak nog wat rum-extract gebruikt, maar dat hoeft niet.

 

 

Recept Overnight oats met bananas foster: