Pannenkoeken zijn elke dag wel lekker, of het nu om een zoete of hartige pannenkoek gaat. Het is toch echt een jeugdsentiment voor mij! Vroeger was het een feestje als we pannenkoeken kregen of naar een pannenkoekrestaurant gingen. In maart is het jaarlijks de Nationale Pannenkoek dag in Nederland en dan eten wij deze heerlijke traktatie. Pannenkoeken eten is echt een feestje en daarom is het niet zo gek dat hiervoor een speciale dag voor uitgeroepen is. Deze Pannenkoek dag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart. En ik heb voor jullie het perfecte pannenkoeken recept.

 

Pannenkoeken

 

Wist je dat er in Nederland regelmatig pannenkoeken gegeten worden? Is dit ook zo bij jullie? En maak je dan wel zelf de pannenkoeken of ga je voor een kant-en-klaar beslag?
Waarom zo’n duur beslag kopen terwijl je het heel simpel zelf kunt maken. En je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig die je waarschijnlijk wel in huis hebt.

 

In Amerika eten ze ook graag pannenkoeken, deze kleinere dikke heten pancakes en worden vooral als ontbijt gegeten.
En in Frankrijk eten ze crêpes, hele dunne pannenkoekjes die zoet of hartig geserveerd worden.

 

Bakken

 

De eerste mislukt altijd zeggen ze. Maar een goede antiaanbak (pannenkoeken)pan  is toch wel de truc om alle pannenkoeken perfect te kunnen bakken. Deze antiaanbak pan heeft een lage rand, wat heel fijn is om pannenkoeken in te bakken.
Zorg ervoor dat het beslag geen klontjes heeft en lekker luchtig is. Klop het met een garde of eventueel een mixer of staafmixer. Maar klop het niet te lang!
De combinatie boter en olie geeft ook een goed bakresultaat. Je kunt hiervoor zonnebloemolie, kokosolie of een andere (plantaardige) olie gebruiken.
En laat de pan goed heet worden voordat je de pannenkoeken gaat bakken. Draai de pannenkoeken pas om als de bovenkant niet vloeibaar meer is en er kleine belletje op de bovenkant verschijnen. Het beste is het om de pannenkoeken maar een keer om te draaien.

 

Niet gezond?

 

Pannenkoeken staan niet als gezond te boek. Maar als jij volkoren meel gebruikt, is dit al een stuk beter. Voor glutenvrije pannenkoeken kan je boekweitmeel gebruiken. Om deze pannenkoeken niet te zwaar en dik te laten worden, maak je het beslag wat dunner. Dus meer melk (500 ml op 225 gram boekweitmeel) toevoegen!
En natuurlijk kan je in plaats van koeienmelk, de zuivelvrije melk gebruiken zoals bijvoorbeeld amandel-, soja of erwtenmelk.

 

Tips:

 

Dit is de basis voor een naturel pannenkoek. Ben jij team zoet, maak ze dan met appels, rozijnen en kaneel of met plakjes banaan bijvoorbeeld.
Ik vind de combinatie van ontbijtspek en oude kaas heel erg lekker.
Probeer zelf wat jou lekker lijkt.

Dit beslag is voldoende voor zes grote (niet te dikke) pannenkoeken.

 

 

Perfecte pannenkoeken recept: