Steaklovers opgelet! Ik heb een heerlijk stuk en mals vleesrecept voor jullie. Deze picanha met chili knoflook uit de oven is verrukkelijk. Dit wil je proberen. Misschien heb je het wel eens gegeten of zelf gemaakt, maar toch blijft de picanha een onbekende lekkernij. Heerlijk om op de barbecue te bereiden of in de oven zoals ik nu gedaan heb. Low en slow is het toverwoord bij dit vlees.

 

Picanha

 

De picanha wordt steeds populairder in ons land. En dat is niet voor niets. Wat is een picanha? Het is een stuk vlees wat ook wel het staartstuk van een koe genoemd wordt. Het zit achter op de rug, vlak bij de staart. Daarom wordt het ook wel staartstuk genoemd. Ontzettend populair in Zuid-Amerika, daar wordt het heel veel gegeten. Het is een smakelijk stuk vlees wat super mals is als het goed bereid wordt.
Op de bovenkant van het vlees zit een laag vet, laat dit eraan zitten. Vet geeft smaak tijdens het bereiden van het vlees.

 

Je zult het vlees waarschijnlijk niet bij jouw slager zien liggen, ik bestel het altijd online bij mijn vertrouwde slager Beef&Steak. Binnen een paar muisklikken, bestel je picanha of andere vleessoorten en dit wordt dan diepgevroren aan huis geleverd.

 

Bereiden

 

De picanha is erg populair voor de barbecue, maar je kunt het ook heel goed in de oven bereiden. Zo lang je het vlees maar op lage temperatuur gaart en de kerntemperatuur goed in de gaten houdt, kan dit vlees niet mislukken. Reken per kilo picanha ongeveer een uur bereidingstijd.
De picanha heeft eigenlijk niet veel nodig, alleen peper en zout is lekker. Maar deze chili knoflooksaus marinade gaf de picanha toch wel een extra kick.

 

Picanha snijden

 

Bij dit soort braadstukken is het heel belangrijk dat je het vlees tegen de draad in snijdt. Gebruik hiervoor een scherp groot vleesmes en snijd het vlees in dunne plakken. Voordat je het vlees snijdt, laat je het minimaal 10 minuten rusten.
Dit vlees heeft een driehoekige vorm. Kijk voordat je het gaat bereiden even goed hoe de draad (vezels) lopen, zodat je bij het aansnijden weet waar je beginnen moet.
Omdat het zo’n groot stuk vlees is, zal het binnenste gedeelte het meest rood zijn. De uiteinden zijn wat meer doorbakken, geef dit aan diegene die niet zo gek op rood vlees zijn.

 

Tips:

 

Als je geen ovenbestendige of gietijzeren pan** hebt, leg het vlees dan op een bakplaat.

Ik heb het vlees op 50˚C eruit gehaald, deze was toen mooi rare/medium rare.

De chili knoflooksaus* is van Lee Kum Kee, deze is o.a. te koop bij AH.

Probeer ook eens deze heerlijke Kalfs picanha.

 

 

Recept Picanha met chili knoflook uit de oven: