Dit recept voor diamanthaasmedaillons met zwarte knoflookboter bevat super mals rundvlees dat in de pan wordt geschroeid en snel tot in de perfectie wordt bereid. Deze keer heb ik de diamanthaas niet in z’n geheel bereid, maar het in medaillons gesneden. Dit zijn kleine tournedos geworden. Het voordeel hiervan is dat het vlees supersnel klaar is en daardoor tot in de perfectie medium rare gebakken is. Combineer dit met die zalige zelfgemaakte zwarte knoflookboter en je hebt een feestmaaltijd.

 

Diamanthaas

 

Diamanthaas wordt ook wel Jodenhaas genoemd. Het is een heerlijk en zacht mals stuk rundvlees uit de voorkant van het rund, namelijk tussen de schouders. Jodenhaas komt aan zijn naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe Joden mogen namelijk geen vlees eten van de achterbout.
Diamanthaas moet je niet verwarren met longhaas of ossenhaas. De haas heeft de vorm van ossenhaas, maar weegt slechts 300 tot 400 gram. Maar het is wel het meest malse stuk vlees/spier tussen de schouders.
Het vlees heeft minder ‘gewerkt’ dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daarom een iets minder uitgesproken smaak. Wel is het goed mals en hoef je er maar weinig mee te doen om het lekker te maken.
In mijn blog: Verschillende soorten biefstuk lees je alles over steaks, biefstuk en bereidingen.

Diamanthaasmedaillons met zwarte knoflookboter

 

Medaillons

 

Diamanthaasmedaillons zijn kleine biefstukjes gesneden uit diamanthaas. Je krijgt hetzelfde malse stuk rundvlees, alleen zijn ze iets kleiner. Ze worden ook wel mini tournedos genoemd. Het voordeel van die kleine biefstukjes is, dat ze snel bereid zijn.
Dit in tegenstelling tot de hele haas, waarvan het nauwkeurig bereid moet worden om de juiste gaarheid te krijgen.
En als je de medaillons goed bakt, zijn dit super malse stukjes vlees.
Terwijl het grillen van een diamanthaas op een barbecue de gebruikelijke methode is om dit vlees te bereiden, vind ik dat een goede zware grillpan of gietijzeren koekenpan de beste resultaten zal opleveren om een gebruinde korst te krijgen die de sappige smaak behoudt.

 

Tips:

 

Het recept voor de zwarte knoflookboter* vind je hier.

En als je hier klikt, vind je het recept voor lekker gebakken aardappeltjes**.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Diamanthaasmedaillons met zwarte knoflookboter: