Ik ben dol op de recepten van Yotam Ottolenghi en toen ik zijn Portobello steaks with butter bean mash recept uit zijn kookboek FLAVOUR voorbij zag komen, moest ik dit uitproberen. Maar zoals zoveel recepten van Yotam heb je of heel veel ingrediënten nodig of een ellenlange bereiding. Ik heb er daarom mijn simpele versie van gemaakt en noem het portobello steaks met witte bonenpuree. Een heerlijk vegetarisch recept waarbij je het vlees echt niet mist.

 

Yotam houdt er niet van om groenten ‘biefstuk’, ‘burger’ van portobello of ‘schnitzel’ te noemen. Maar toch heeft hij het gedaan in dit recept. Groenten zijn super zoals ze zijn, zegt hij en dat is natuurlijk zo. Maar door het gebruik van een ‘vlezige’ naam, spreekt het misschien meer aan.
Dit recept zit boordevol pittige smaken en texturen en de vlezige en sappige portobello’s worden omgetoverd tot smaakvolle vegetarische steaks.
Wat de paddenstoelen hun smaak geeft, zijn de knoflookolie en tijm waarmee ze bedekt zijn.

Portobello steaks met witte bonenpuree

 

Portobello’s

 

Met hun vlezige textuur zijn deze paddenstoelen een gemakkelijke manier om de trek van zelfs de grootste carnivoor te stillen.
De portobello’s maak je niet schoon door ze te wassen, maar door ze voorzichtig schoon te deppen of borstelen. Dit kan je doen met keukenpapier, maar het makkelijkste is dit te doen met een eenvoudig borsteltje. Zo beschadig je ze niet en kan je wel eventuele aarde voorzichtig verwijderen.

 

Portobello’s zijn een ietwat groot uitgevallen champignons of liever gezegd kastanjechampignons. Omdat ze zo groot zijn, worden ze vaak gevuld, maar kunnen ze ook prima zo gebakken kunnen worden.
Portobello is na ongeveer 15 minuten bakken klaar. Je kunt ze bovendien bakken op de grill en zomers zelfs buiten op de barbecue.

 

Yotam heeft ze ongeveer 1,5 uur geroosterd in de oven. Maar ik heb een snellere bereidingswijze genomen voor de portobello’s. Je kunt ze namelijk:

 

In de oven bakken. Verwarm hiervoor de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk ze met de knoflookolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes. Plaats de portobello’s op de bakplaat. Bak ze 10 minuten in de oven, draai ze om en bak ze nog eens 5-7 minuten.

In de airfryer: Verwarm hiervoor de airfryer op 180°C. Bestrijk ze met de knoflookolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes. Plaats de portobello’s in de mand en bak ze ongeveer 15 gaar.

In de pan: Bestrijk beide kanten met olijfolie en breng op smaak met de tijm. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de portobello’s in de pan en bak ze 4 tot 6 minuten aan elke kant.

 

Tips:

 

Het recept voor de crispy chili olie* vind je hier.

Ik koop altijd Miras gekookte witte bonen in een pot van 570 gram. Die vind je in een Turkse winkel of bij de Turkse producten in de AH.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Portobello steaks met witte bonenpuree: