Een tijdje geleden mocht ik al een wok komkommer ontvangen en nu zag ik ze liggen bij mijn groenteboer op de markt. Toch maar eentje gekocht, want ik vond deze komkommer wel erg lekker. Die eerste wok komkommer heb ik gebakken en met zalm geserveerd. Nu wilde ik een Oosters gerecht ermee maken. Het is deze heerlijke en snel te maken roerbak garnalen met komkommer en sugar snaps geworden.

 

Aziatische wok komkommer

 

Er bestaan heel veel komkommersoorten in de wereld en deze wok komkommer komt oorspronkelijk uit Aziƫ. Een stekelige en stevige komkommer met weinig vocht en stevige huid, waardoor de komkommer ideaal is om te wokken. Tijdens het roerbakken verliest de komkommer geen vocht en blijft het stevige. De komkommer blijft lekker knapperig na het bakken en heeft een intense komkommersmaak.
Mocht je deze komkommer (nog) niet kunnen vinden, vervang het dan door courgette.

 

Roerbakken

 

Wokken oftewel roerbakken is een fijne snelle manier om je eten te bereiden. De truc is wel om alles van tevoren te snijden en klaar te zetten, zodat je snel kunt werken met de hete wokpan.

 

Sugar snaps

 

Ik ben gek op sugar snaps. Het is het dikke broertje van de peultjes. De groente is lekker knapperig en een beetje zoet, ideaal om te gebruiken in een roerbak gerecht. Sommige sugar snaps hoef je niet te doppen, maar check wel even van tevoren of dit nodig is. Het is niet lekker om die draadjes die eraan kunnen zitten, te eten.
Je kunt sugar snaps eventueel vervangen door peultjes.

 

Sweet & sour

 

Zoet en zuur is een bekende combinatie in de Oosterse keuken. Normaal maak ik zelf een sweet & sour saus, maar om er een heel snel gerechtje van te maken heb ik deze keer een kant-en-klare woksaus gebruikt. Je vindt deze wok sauzen wel in elke supermarkt.

 

Erbij:

 

Je kunt dit gerecht serveren met gekookte rijst, mie, mihoen of rijstnoedels. Wat jij maar lekker vindt.

 

 

Recept Roerbak garnalen met komkommer en sugar snaps: