Ik mocht van Love my Salad een primeur ontvangen, namelijk een Aziatische roerbak komkommer. Een komkommer die je kunt (roer)bakken. Nu verwachten jullie waarschijnlijk dat ik er een Aziatisch wokgerecht van zou maken, maar ik heb er iets heel anders van gemaakt, namelijk deze gebakken zalm met roergebakken komkommer en dragon roomsaus. Dit is een heerlijke combinatie geworden kan ik jullie verklappen.

 

Aziatische wok komkommer

 

Er bestaan heel veel soorten komkommers in de wereld en deze komkommer komt uit Aziƫ. Een stekelige en stevige komkommer met minder vocht en een stevige huid, waardoor je de komkommer bakken kunt. Tijdens het wokken verliest de komkommer geen vocht en behoudt het zijn stevige structuur. De komkommer is nog lekker knapperig na het bakken en heeft een intense komkommersmaak.
Binnenkort is deze komkommer te koop in de AH XL, groentespeciaalzaken en bij de Ekoplaza. Probeer het eens!
Mocht je deze komkommer (nog) niet kunnen vinden, vervang het dan door courgette.

 

Zalm

 

Als je zelf thuis vis wilt bakken dan is zalm een goede keuze. Deze vette vis is niet alleen heel erg lekker maar ook nog een supergezond. Het is een geweldige Omega-3 bron, daarnaast is zalm rijk aan heel veel verschillende vitamines B, selenium, kalium en eiwitten. Goede reden om regelmatig een lekker stukje zalm te eten.
Let wel bij het kopen van de zalm dat het een ASC of MSC Keurmerk heeft.
Het ASC-keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis en het MSC-keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.

 

Zalm kan je op heel veel manieren bereiden, van bakken, stomen, pocheren, konfijten, roosteren in de oven of op de barbecue. Ik koop meestal zalm met huid, dat vind ik wat makkelijker om te bakken. Je bakt het namelijk eerst een tijdje op de huid, hierdoor kan je precies zien aan de zijkant van de vis hoever gaar deze is. Op het laatst draai je de vis voorzichtig om en bakt de andere kant nog even. Het lekkerst vind ik is als de vis nog een klein beetje glazig is vanbinnen (zie foto in gallery). Bak de vis vooral niet te ver door, dan wordt de zalm droog.

 

Dragon

 

Dit kruid is de koning onder de groene kruiden. Het heeft een lichte anijsachtige smaak. Dragon is bekend van de Franse bearnaisesaus. Maar dragon kan je ook bij heel veel andere gerechten gebruiken. Zo ook in deze heerlijke gerecht met zalm. Het kruid gaat ook heel goed samen met vis, kip, eieren, in een aardappelsalade of (lams)vlees.
In ons land is dragon vooral bekend in de kruidenazijn.
Omdat dragon en vis zo goed samengaan, heb het in dit gerecht verwerkt.
Je kunt ook dille, peterselie, bieslook of lente-ui hiervoor in de plaats nemen als je geen dragon kunt vinden.

 

 

Recept Zalm met roergebakken komkommer: