Als jij als veganist roerei mist, is deze scrambled tofu wellicht iets voor jou. Met slechts vijf ingrediënten, 10 minuten en 1 pan maak jij de beste scrambled tofu! Voor elke veganist is dit een heerlijk recept, maar ook als je niet vegan eet is het lekker. Serveer het in een wrap, op een geroosterde boterham of zo. Lekker met avocado en/of tomaten en een beetje Sriracha.
Als je veganist bent, dan hoop ik dat je geniet van dit recept! Deze scrambled tofu is echt een schot in de roos voor mij, en ik weet zeker dat dit ook voor jou geldt. Het heeft dezelfde structuur als scrambled eggs.

 

Tofu

 

Tahoe oftewel tofu is een zacht, relatief smaakloos voedingsproduct gemaakt van sojabonen. Het is een belangrijke eiwitbron in de Aziatische keukens. Tofu wordt gemaakt van gedroogde sojabonen die in water worden geweekt, geplet en gekookt. Dit wordt in mallen geperst.
Afhankelijk van de productiewijze wordt tofu in zacht (silken), stevig of extra stevig gemaakt. Tofu bestaat voor 6-8 procent uit eiwitten, waardoor het een hele fijne vegetarische en vegan alternatief voor vlees is.

 

Omdat tofu weinig smaak heeft, moet je het op smaak brengen met specerijen of een marinade. Het kan gegrild, gefrituurd, gebakken, geroerbakt, gestoomd of gestoofd worden. En je kunt er deze lekkere scramble van maken, een goed alternatief voor scrambled eggs.

 

Voor dit gerecht gebruik je de stevige tofu. Het niet nodig om de tofu droog te persen; het vocht zal in de eerste paar minuten uitkoken. Leg het blok tofu in de pan en verkruimel het met een aardappelstamper of vork.

 

Maken

 

Voeg een eetlepel olijfolie toe aan een pan en verwarm deze op middelhoog vuur. Om de tofu te verkruimelen, doe ik de tofu in de pan en prak ik het met een aardappelstamper. Dat is mijn voorkeursmethode, maar je kunt het ook gewoon met je handen in de pan verkruimelen of met een vork. Bak het, onder regelmatig roeren, gedurende 3-4 minuten.
Voeg vervolgens de edelgist en kruiden toe en bak al roerend ongeveer 5 minuten.
Giet de plantaardige melk erbij en roer. Serveer gelijk!

 

Erbij

 

Ik serveer deze scrambled tofu graag met gesneden avocado, hete saus en toast. Op een gekleurde groentewrap is het ook heerlijk, oprollen en smullen maar.
Maar je kunt er ook mee variëren en veel verschillende groenten toevoegen. Wees creatief!
Groenten om in het begin toe te voegen (bak een paar minuten voordat je de tofu toevoegt) zijn: fijngesneden ui, knoflook of lente-ui.
Groenten om op het laatst toe te voegen (roer erdoor nadat de melk is toegevoegd en bak dan een paar minuten mee) zijn: verse spinazie of boerenkool, fijngesneden rode paprika
en/of in blokjes gesneden tomaten.
Heb je een lekkere plantaardige kaas, dan kan je dit op het laatst aan de scrambled tofu toevoegen.
Of bestrooi het gerecht met verse kruiden zoals peterselie, bieslook, basilicum of koriander. En ook lekker met een zadenmix erover voor wat extra crunch.

 

Edelgistvlokken*

 

De edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel de Saccharomyces Cerevisiae. Deze schimmel wordt ook gebruikt als bier- wijn- en broodgist, maar het verschil is dat edelgistvlokken zijn gedeactiveerd. Dit betekent dat het niet meer ‘levend’ is en niet kan rijzen. Edelgist is dus een gedroogde, inactieve gist en ze staan bekend om hun fijne smaak en vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en vitaminen.
Het heeft een hartige kaasachtige smaak en kan daarom gebruikt worden als vegan Parmezaanse kaasvervanger. Gebruik het als vegan kaas over gegrilde groenten, salade of door soep, puree of saus.
Edelgist is een inactieve gist en daardoor prima te gebruiken in een gistvrij dieet.
Ik heb het bij de AH gekocht, maar je kunt het ook in natuurwinkels vinden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Scrambled tofu: