Sodabrood is zo makkelijk en snel te maken en je kunt er ook een zoete variant zoals dit Sodabrood met chocola en aardbeienjam. Dit brood hoef je niet te kneden en niet te laten rijzen. Ja maakt het deeg en schuift het in de oven, dit wil je proberen!

 

Sodabrood

 

Sodabrood wordt gemaakt van bakbloem, volkorenmeel of een combinatie hiervan. Het brood hoeft niet gekneed te worden, noch te gisten en is snel te maken. Het heeft alleen bakpoeder en iets zuurs in de vorm van karnemelk of yoghurt nodig. Het zure melkproduct zorgt samen met de bakpoeder (baksoda) dat het brood gaat rijzen. Het heeft een iets kruimelige structuur.

 

Iers sodabrood werd traditioneel op een bakplaat gebakken. Bruin sodabrood geserveerd met gerookte zalm is een echte lekkernij. Tegenwoordig vind je in de bakkerijen speciaal sodabrood gemaakt van bijvoorbeeld Guinness bier, met kruiden of zoete varianten met walnoten en stroop. Sodabrood met rozijnen wordt ook wel “Spotted Dick” genoemd.
Het sodabrood kan in verschillende vormen gemaakt worden, met volkoren, tarwe of wit bloem.

 

Dit sodabrood is dus een zoet sodabrood gevuld met chocolade drops en aardbeienjam. Ik heb aardbeienjam van Bonne Maman gebruikt hiervoor. Het is de lekkere meer fruit minder suiker jam. Dit kan je in het deeg verwerken en daarna nog lekker op het brood smeren. Een heerlijk brood om te maken op een zondagmorgen en gezellig met z’n allen genieten van dit ontbijt. Je kunt er een rond of vierkant brood van maken, wat jij maar wilt.
Het deeg lijkt vrij droog en dik, maar als je de jam toevoegt dan krijg je een mooi deegje. Deze jam is namelijk wat dunner dan de ‘gewone’ jam. Maar als het deeg nog te droog lijkt, kan je altijd wat eetlepels water toevoegen.

 

Hier kan je trouwens mijn basisrecept vinden van het Iers sodabrood.

 

 

Recept Sodabrood met chocola en aardbeienjam: