Elke soort kool past prima in mijn huishouden, maar paksoi is waarschijnlijk een van mijn favoriete groenten ooit. De peperige smaak gecombineerd met de frisheid van de crunch zorgen voor een geweldige smaakervaring, ongeacht of je hem rauw eet of kookt. Dit recept tempert de bite van rauwe paksoi en rondt het gerecht af in een pittige stamppot paksoi met zalm.

 

In dit smaakvolle recept vormen de curry kruiden en een hartige saus op basis van soja en Sriracha op de super malse zalm, een heerlijke aanvulling op de stamppot. En de knapperige paksoi rondt de maaltijd perfect af.

 

Paksoi

 

Waarschijnlijk heb jij wel eens paksoi gebruikt in een roerbakgerecht. Maar deze langwerpige kool met groen blad in witte stelen kan je ook in een stamppot en zelfs rauw in een salade of smoothie verwerken. Paksoi is een knapperige en veelzijdige koolsoort, die in de Aziatische keuken erg populair is. De groente heeft een frisse en soms een beetje een pittige smaak. De textuur van deze kool maakt de groente zo populair.
Deze kool zit bomvol vitamines, mineralen en vezels.

 

Het fijne van paksoi is dat dit het hele jaar door verkrijgbaar is. Als je paksoi koopt, let erop dat de bladeren er fris en donkergroen uitzien en dat de stengels mooi wit zijn.
Je kunt paksoi het beste schoonmaken door de kool in de lengte doormidden te snijden en het dan onder de koude kraan afspoelen. Schut daarna goed uit.
Snijd het bruine kontje eraf, snijd de stengels in dunne ringen en snijd het blad iets grover. Het beste kan je eerst de stengels bereiden en daarna het blad toevoegen.

 

Zalm

 

Bij jij ook zo gek op zalm? Zalm is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens erg gezond. Deze mooie roze vette vis is namelijk rijk aan goede eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine B12, E en D en mineralen. Een ware superfood die belangrijke voedingsstoffen bevatten. Omdat vette vis zo gezond is, is het advies om minimaal twee keer per week vis te eten.
Bak de zalm vooral niet te lang, want dan wordt hij droog en dat is niet lekker. De zalm moet net gaar zijn en glanzend roze zijn vanbinnen.

 

Tips:

 

Wil je er liever een vegetarische stamppot van maken? Serveer er dan gebakken tofublokjes of paddenstoelen – gebakken met de sojasaus en Sriracha – bij.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Stamppot paksoi met zalm: