Een heerlijke vegetarische maaltijdsalade gemaakt van oud brood. Deze panzanella met winterse groenten is gemaakt van groenten die in het seizoen zijn en die eigenlijk op moesten. Zo ook het brood, wat al aardig oud lag te worden. Maar met deze producten kan je nog een fantastische en smaakvolle salade maken.

 

Panzanella

 

Dit is een Italiaanse boerensalade gemaakt van groente uit het seizoen wat rijp is en op moet en restjes oud brood. Alles wat rijp is en op moet kan in deze salade. Oud brood wordt in de Italiaanse keuken voor diverse recepten gebruikt zoals in heerlijke tomatensoep Pappa al Pomodoro of in een pastasaus. Ze maken er ook de zogenaamde pangrattato van, dit is verkruimeld en opgebakken oud brood met olijfolie, kruiden peper en zout. In het recept van
Courgetti met olijven, basilicum en pangrattato vind je de bereiding ervan.

 

Het klassieke recept voor deze armeluis broodsalade komt oorspronkelijk uit Toscane en Umbrië, waar het vaak als voorgerecht wordt geserveerd. Het brood wordt eerst geroosterd en daarna geweekt in azijn met tomaten. De salade wordt koud geserveerd op een warme dag. Het is een goedkope manier om restjes te verwerken.
Je kunt het van allerlei groenten (uit het seizoen) maken. Ik heb er deze keer een winterse versie van gemaakt.
Vooral lekker in deze salade is natuurlijk verse basilicum en verder kan je het aankleden met andere soorten verse kruiden, vis zoals tonijn en sardientjes, olijven, gekookt eitje en/of kappertjes.
Wat jou maar lekker lijkt of wat je in huis hebt.

 

Je kunt elk soort brood gebruiken, scheur dit in stukken, giet er olijfolie over en rooster het in de oven. Maak een lekkere dressing en hussel alles door elkaar zodat de smaken er goed kunnen intrekken.

 

In mijn blog: Wat kan je nog maken van oud brood lees je wat je nog meer voor lekkers kunt maken van brood.

 

 

Recept Panzanella met winterse groenten: