Ik had ooit eens een blikje piri piri kruiden gekocht, maar toen ik het weer wilde gebruiken was het bijna leeg. Heb in alle supermarkten in ons dorp gezocht naar deze kruiden, maar nergens te vinden. Nou dan ga ik maar zelf piri-piri kruidenmix maken. Aan de hand van de ingrediënten die op het blikje stonden heb ik de mix zelf samengesteld.

 

Kruidenmixen

 

Natuurlijk zijn kant-en-klare kruidenmixen hartstikke handig en lekker, maar ik heb inmiddels zoveel specerijen in mijn keukenkastjes staan dat ik zelf de lekkerste mixen kan maken. Zo ook deze piri piri. Wij zijn gek op spicy eten en dus ook gek op piri piri. De piri piri is natuurlijk bekend van die lekkere Portugese piri piri kip, maar oorspronkelijk is de piri piri een pittige kleine rode peper (piri piri peper) die ooit door de Portugese zeevaarders vanuit Zuid- en Centraal-Amerika naar Afrika werd gebracht, en die ook in sommige Afrikaanse landen bekend is. Het wordt daar ook wel de rode duivel genoemd, nou dan snap je wel dat dit erg heet is.

 

Maar deze lekkere kruidenmix kan jij zelf makkelijk thuis maken, vooral als je de meeste specerijen al in huis hebt zoals ik. Het voordeel van zelf maken is dat je het naar eigen smaak kunt bereiden. Houd je van pittig, dan doe je wat extra pepertjes erin, zo niet dan wat minder. Ik heb in plaats van paprikapoeder de gerookte paprikapoeder oftewel pimenton gebruikt. Maar dan wel de dulce variant en niet de picanto. Als je de picanto gebruikt wordt de kruidenmix wel heel erg pikant.

 

Het voordeel is dat je er geen zout aan hoeft toe te voegen als je zoutarm of zoutvrij eet. Daarbij is het nog een stuk voordeliger dan de kant-en-klaar mixen en weet je exact wat erin zit. Dus zonder extra E-nummers!

 

De originele Portugese piri piri basissaus bestaat uit gedroogde piri piri pepers, zout, knoflook, laurier, olijfolie en whisky. De piri piri pepers, zout, knoflook en laurier worden fijn gestampt, dan gebakken in flinke scheut olijfolie. Hierbij gaat dan de whisky. Er bestaan heel veel verschillende soorten piri-piri kruidenmixen en dit is mijn variant erop.

 

Behalve op kip, kan je deze mix ook gebruiken voor andere gerechten. Zoals in deze heerlijke Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst of Piri piri kipburger met rookkaas. Maar ook lekker in een dressing voor over salades of geroosterde groentes en in een marinade voor de barbecue.

 

 

Zelf piri-piri kruidenmix maken: