Dit is een snel te maken gerecht, makkelijk voor een doordeweekse dag als je niet zoveel tijd hebt om te koken. Deze Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst is lekker spicy, maar door de room in de saus zwak je het pittige een beetje af.

 

Piri piri

 

Kip piri piri is een beroemd gerecht uit Portugal. De kip wordt dan in een pittige marinade gedaan en daarna geroosterd op het vuur of op de barbecue. De rode pittige saus dankt zijn smaak aan de rode piri piri pepers en gerookte paprikapoeder. Die piri piri pepers komen oorspronkelijk uit Braziliƫ en de letterlijke vertaling hiervan is rode duivel. Het is dus een duivels gerecht, oftewel lekker pittig!

 

Natuurlijk is de piri piri kip een heerlijk gerecht en tegenwoordig kan je deze specerijenmix of zelfs de voorgemarineerde kip kopen in de supermarkten. Als je de kip zelf wilt maken, dan heb ik hier een lekker recept ervoor. Ik heb de kip voor dit gerecht gevlinderd (doormidden gesneden en plat gedrukt)> Hierdoor gaart de kip sneller in de oven. Het is een spicy gerecht, dus als je daarvan houdt moet je het echt eens proberen.
Maar nu gaan we lekkere pittige piri gehaktballetjes maken in een lekkere pittige rode saus.

Hier vind je het recept voor de piri piri kruidenmix*.

 

Gehaktballetjes

 

Ik heb voor de gehaktballetjes kipgehakt gebruikt. Ten eerste omdat ik dit lekker vind en ten tweede omdat deze snel gaar zijn. Je kunt ook half-om-half gehakt of lamsgehakt gebruiken voor de balletjes. Maak dit gehakt dan wel aan met een ei.

 

Broccolirijst

 

De broccoli en bloemkoolrijst maak ik altijd zelf. Dit is heel simpel zelf te maken en is een stuk goedkoper dan dat je het voorgesneden koopt. Als je broccolirijst serveert, hebben de kinderen minder snel in de gaten dat ze groente naar binnen krijgen. Meestal lusten ze de broccoliroosjes niet, maar dit vinden ze dan wel weer lekker.

 

 

Recept Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst: