Baked beans oftewel gebakken/gestoofde bonen uit de oven is een traditioneel Amerikaans barbecue bijgerecht. Heerlijk bij spareribs, brisket en/of maïsbrood. Ik had dit gerecht al diverse keren voorbij zien komen in Amerikaanse kookprogramma’s en werd daar toch wel nieuwsgierig naar. Manlief kende het gerecht natuurlijk en vond het superleuk dat ik het ging maken. Nou ik kan je vertellen dat ik helemaal om ben, het is een onweerstaanbaar lekker gerecht bij de barbecue.

 

Baked beans

 

Het is een gerecht dat traditioneel uit gekookte witte bonen bestaat die vervolgens gedurende een lange tijd op lage temperatuur in een saus gebakken wordt. Ik was toch wel erg benieuw hoe dit gerecht ooit ontstaan is en heb het opgezocht. Oorspronkelijk bakten de Indianen bonen met ahornsiroop. De inheemse Amerikanen mengden bonen, ahornsuiker en berenvet in aardewerken potten die ze in kuilen plaatsten die “bonengaten” werden genoemd en die waren bekleed met hete stenen om langzaam en gedurende een lange periode te koken.

 

De Engelse kolonisten hebben dit gerecht vanaf de 17e eeuw overgenomen, zij gebruikten bruine suiker of melasse en spek of ham in plaats van het berenvet. Zij lieten de bonen
urenlang in gietijzeren potten (Dutch oven) boven het vuur sudderen.
Traditioneel werden de gedroogde bonen een nacht geweekt, gestoofd tot ze zacht waren (voorgekookt) en vervolgens langzaam gestoofd in een gietijzeren bonenpot.

 

Barbeccue

 

Tegenwoordig worden gebakken bonen in de Verenigde Staten standaard geserveerd bij de barbecue en picknicks. Bonen in een saus van bruine suiker of glucosestroop (met of zonder tomaten), zijn overal in de Verenigde Staten verkrijgbaar.
Er bestaan heel veel recepten voor de baked beans, zo kan het gemaakt worden met ahornsiroop, melasse of bruine suiker en met of zonder spek en/of tomaten.

 

Je kunt de gedroogde bonen gebruiken en deze een nacht laten weken, of je gebruikt gekookte bonen uit een blik of pot. Het gerecht kan gemaakt worden op de barbecue, in een oven of een slowcooker.
Het resultaat is een gerecht wat zoet, hartig, rokerig en een beetje pittig is. Het lijkt een heel kleine beetje op een zoete chili con carne. Je kunt het warm en koud eten.

 

En ja het is een hele lijst met ingrediënten geworden, maar het is echt het proberen waard. Verdubbel het recept als je heel veel eters hebt, of vries de helft in voor een volgende keer.
Maak het zo zoet of pittig als jij lekker vindt.

 

Tips:

 

Ik heb reuze witte bonen gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt gewone witte bonen nemen.

Gebruik een lekkere rokerige barbecuesaus.

De stroop die ik gebruikt heb is de Hollandse dikke stroop.

 

 

Recept Baked beans: