Heerlijk avondje is gekomen. December, ik houd ervan. Niet van de winter, oh nee geef mij de zomer maar, maar de maand december is toch echt wel gezellig, lekker en feestelijk. Speciaal voor Sinterklaas heb ik een Banketstaaf met zelfgemaakte amandelspijs recept voor jullie. Helemaal niet moeilijk om te maken en eigenlijk ontzettend leuk om een keer te doen.
Gaan jullie ook zelf bakken voor Sinterklaas of de feestdagen?

 

Amandelspijs

 

Hoewel ik helemaal geen bakster ben, heb ik mij toch maar gewaagd aan deze zoete lekkernij. Natuurlijk kan je kant-en-klare amandelspijs kopen, maar zelf maken is een fluitje van een cent en zoveel lekkerder. Daarbij kan je ook nog de smaak van amandelspijs bepalen. Ik heb er mandarijnrasp en -sap en kaneelpoeder doorheen gemengd. Dit zijn voor mij echt de smaken van Sinterklaas. Maar je kunt het ook op smaak brengen met citroen, sinaasappel of speculaaskruiden. Of hak wat Amarena kersen in stukjes en meng dat door de spijs, ook erg lekker.
Het is wel makkelijk als je een keukenmachine hebt om de amandelspijs te maken.

 

Je kunt blanke amandelen of amandelmeel gebruiken zoals ik gedaan heb. En verder heb je kristalsuiker en een ei nodig. Ik heb ook nog wat amandelextract erdoor gedaan voor extra amandelsmaak.
Het lekkerst is het als je de spijs een of twee nachten in de koelkast laat liggen. Hierdoor trekken de smaken nog beter in de spijs.
Mocht je maar 1 banketstaaf willen maken, dan kan je de rest van de amandelspijs gebruiken in bijvoorbeeld deze heerlijke Cranberry amandelspijs taartjes, Cranberry muffins of Perentaartjes met amandelspijs en speculaaskruiden.

 

Banketstaaf

 

Met een kant-en-klare rol verse bladerdeeg is dit recept een fluitje van een cent. Als deze banketstaaf lekker krokant uit de oven komt, is het moeilijk om het niet gelijk op te eten. Of warm de staaf even op voordat je deze gaat eten.
Je kunt de banketstaaf nog afwerken met amandelschaafsel. Bestrooi de staaf hiermee nadat je deze ingekwast hebt met het ei. Je kunt het ook versieren met vruchtjes en/of gekonfijte sinaasappelschilletjes.
Of maak een hele lang rol door de 2 stukken bladerdeeg in de lengte aan elkaar te plakken. Hiervan kan je dan een krans of de letter S vormen.

 

 

Recept Banketstaaf met zelfgemaakte amandelspijs: